Социалисти обвиняват Нинова в нарушение на устава, сменя датата на вота за лидер без пленум

0
80
Корнелия Нинова

Изборът на нов председател на БСП е изместен за 26 септември, а конгресът – за 10-11 октомври

Лидерът на БСП Корнелия Нинова събира подписи от всичките членове на Националния съвет за рестарт на отчетно-изборната кампания в партията и насрочване на нови дати за прекия избор на лидер, но без провеждане на пленум, съобщи Dariknews.

Кампанията беше замразена заради пандемията и за да бъде възобновена, трябва да се събере Националният съвет.

Само преди три дни, на 23 май, Нинова е разпратила писма до всички 189 членове на Националния съвет, в които изисква от тях да й дадат писменото си съгласие за рестартиране на отчетно-изборната кампания преди избора на нов лидер, одобряването на нови дати за прекия вътрешнопартиен вот и за конгреса, без преди това да заседава пленумът.

Изборът на партиен лидер вече е преместен за 26 септември, а конгресът се планира за 10 и 11 октомври.

Соцлидерката посочва, че това решение е взето от Изпълнителното бюро на 22 май. На онези, които искат спешен пленум, Нинова се оправдавала, че няма как преди 15 юни, защото такъв бил отговорът на здравното министерство на отправяните от ръководството официални запитвания.

„Решението се взема на подпис, тъй като е в сила забраната за провеждане на всякакви организирани събирания на групи над 10 /десет/ лица“, обяснява Нинова в писмото и се позовава на заповеди на здравния министър. „ИБ на БСП ще свика редовно заседание на НС на БСП в първата седмица след отпадане на забраната за провеждане на всякакви организирани събирания на групи над 10 /десет/ лица или след въвеждане на изключение по мярката, даваща възможност за провеждане на заседанието“, обещава още соцлидерката.

„Молим, вашата воля да изразите чрез подписване на решението на място в централата на партията на ул. „Позитано” № 20 или чрез вписване на имената си и подписване на приложения формуляр на решението, което след сканиране или заснемане да изпратите на имейл bsp@bsp.bg“, иска тя от членовете на Националния съвет.

Веднага обаче немалка част от социалистите в Националния съвет са отвърнали писмено, че това за тях е противоуставно решение „на подпис“. В устава на БСП такъв текст липсва. Сред първите реагирали с отказ да подписват решения задочно, а не в киносалона на „Позитано“ 20″, са Ана Пиринска и Явор Гечев.

На страната на Нинова пък е застанал Кристиан Вигенин, който твърди, че безспорно има основания тезата, че политически въпроси не могат да се решават от НС неприсъствено, на подпис, но в случая решението се отнася изключително до технически въпроси, свързани с актуализиране на графика по вече приети от НС политически решения. Към момента обаче събирането на подписи от Нинова върви доста вяло именно заради убедеността на съпартийците на соцлидерката, че подобно съгласие „на подпис“ нарушава партийния устав.

С вземане на решение „на подпис“ за промяна на партийния график на вътрешнопартийната изборна кампания Нинова пък намира начин да избегне провеждането на неудобен пленум точно сега, когато неминуемо ще бъде питана за дълговете на партията – по думите на Михаил Миков отпреди дни, дупката в касата била между 4 и 5 млн. лв. Вътрешната опозиция в партията няма и да й спести неудобни въпроси за близки връзки с Костадин Костадинов от „Възраждане“.

Социалистите бяха възмутени, че зад гърба на членовете на пленума БСП подкрепи протеста на обвиняемия за партийната субсидия партиен лидер, а червената телевизия излъчва протеста му цял ден на живо. С отмяната на пленума лидерката на БСП се застрахова и от питането за издръжката на функционери на „Позитано“ 20 с европари, които Брюксел отпуска на левите евродепутати за сътрудници в ЕП, както разкри преди дни разследване на Антикорупционния фронт.