Акад. Петрунов: Наличието на антитела не е предпоставка за издаване на сертификат

0
71
Богдан Петрунов

Не е ясно какво количество антитела ни предпазва от заразяване, зависи от индивидуалната реактивност на имунната система, казва имунологът

Антителата, които се създават в резултат на контакт с вируса, могат да бъдат два типа. Първият са антитела свидетели. Те показват, че сте били в контакт с ковид-19, но не предпазват от заразяване. Трябва да имате вирус неутрализиращи антитела. Те предпазват от заразяване. Това обясни пред Нова тв имунологът Богдан Петрунов. Той категорично заяви, че наличието на антитела не е предпоставка за издаване на зелен сертификат.

По думите му не е ясно какво количество антитела ни предпазва от заразяване, защото това зависи от индивидуалната реактивност на имунната система. „Още когато получихме първите ваксини, ясно беше написано в характеристиките им, че те не предпазват от заразяване, те помагат да прекарате вируса по-леко. Въпреки това има малък процент хора – 8% от човешката популация, които не реагират на антигенен стимул. Тоест имунната система не реагира на ваксината“, обясни специалистът.

Според него вероятно ще се наложи да се имунизираме срещу коронавирус всяка година. Имунологът бе категоричен, че хората с автоимунни заболявания задължително трябва да се ваксинират. По думите му бременните жени могат спокойно да си поставят ваксина.