Българите в Албания искат помощ от президента Радев заради натиск от Северна Македония

0
144
Спас Ташев

Северна Македония има претенции за райони, в които е концентрирана българската диаспора

За спешна среща с българския президент Румен Радев настояха пред БНТ наши сънародници от Албания. Те се оплакват, че българо-македонският спор се пренася и при тях. Притесненията им са породени от евентуалното обособяване на два района в Албания – Голо Бърдо и Гора, в отделни общини. Там е съсредоточено българското малцинство, признато от парламента в Тирана през 2017 г. Организации, близки до Скопие, обаче твърдят, че населението в тези райони е македонско.

Българската общност в Албания живее в районите Мала Преспа, Голо Бърдо и Кукъска Гора от столетия. Отделянето на Голо Бърдо и Гора в отделни общини би дало възможност компактното българско население там да привлича по-лесно инвестиции, да доказва българския си произход и да търси помощта на България.

„Нашата територия – всички пътища са черни пътища, няма ни един път с асфалт. Много трудно е да влезеш в нашите територии. Нямаме нито един депутат. И в общините нямаме ни един човек от нашите хора“, недоволен е Хаджи Пируши от дружество „Просперитет“ в Голо Бърдо.

Освен липсата на представители във властта, нито един албански официален документ не посочва къде живее нашата общност. И за нашите сънародници става все по-трудно да доказват своя произход на база акта си за раждане.

„В миналото Голо Бърдо е била самостоятелна община, тоест в акта за раждане е било записано, че лицето е раждано там и тъй като става въпрос за компактно българско население, там освен българи няма други, много лесно се установяваше българския произход на въпросния кандидат. В наши дни, когато тези общини са ликвидирани, ние чисто административно губим всякаква следа“, казва доц. Спас Ташев от Институт за изследване на населението и човека към БАН.

„Много проблеми, документите се бавят, 3-4 години. Има хора, които се отказват. Защо“, пита Хаджи Пируши от Голо Бърдо.

През октомври предстои преброяване в Албания и паралелното придвижване с въпроса за обособяването на общините обаче е заплашено от организациите на македонците там, които имат свой депутат.

Васил Стерьовски е човекът, който твърди, че има само македонци, а не българи в Албания, както и че София българизира Тирана. Стерьовски иска да е ясно, че общините Голо Бърдо и Гора са с македонско население. От записи в социалните мрежи дори става ясно, че той обвинява страната ни в изкуствено създаване на общности, което предизвиква насмешка у нашенците там. Но сънародниците ни искат България да направи повече за своето малцинство там, особено предвид работещата от години македонистка пропаганда.

„Българите се нуждаят от подкрепа – най-вече за българските училища. Ние имаме няколко хиляди българи от Албания, които са завършили в България своето висше образование. Тези хора могат да бъдат мост на сътрудничество. Има много варианти, но някой трябва да координира тази дейност, за да може България да защити своите сънародници“, казва доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека – БАН.