БСП ще отидат на преговори за правителство с „Промяната“, ако получат покана

0
72
Корнелия Нинова Снимка: архив

Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, БСП и „Възраждане“, заяви Нинова

Ако от „Продължаваме промяната“ ни поканят на разговори, ще се отзовем. Това заяви в парламентарните кулоари лидерът на БСП Корнелия Нинова минути, след като партията й подкрепи Вежди Рашидов за председател на НС. Коментарът й бе придружен с препотвърждаване на заявката, че социалистите няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС или „Възраждане“.

„Днешното мнозинство беше необходимо и наложително за България и българския народ. Свидетели сте на този блокаж, разбирате какво означаваше, ако и днес не изберем председател“, уточни тя защо БСП гласува заедно с ГЕРБ, ДПС и „Български възход“. Без подобно решение „няма закони, няма бюджет, няма парламентарна република, наистина блокаж на държавата“, посочи Нинова.

„Предизвикани бяхме вчера, не за първи път. Бяхме достатъчно търпеливи, уважителни през последните месеци. Бяхме предизвикани от поканата за среща в зала „Запад“, докато течеше председателски съвет. Особено от намека, че едва ли не в председателския кабинет правим задкулисни договорки, скрито, макар че в зала всичко е открито и се предава директно. Този намек беше повод да си кажем някои истини“, коментира тя острите престрелки с „Промяната“ ден по-рано. Тя отрече между тях да има искри, но „очевидно си имаме позиции“. „Социалната програма беше тяхно знаме в предизборната програма, ние го приехме. Колегиално, възпитано, диалогично. Но това говорене вчера, сочене с пръст, задкулисие… вече преля чашата“, добави тя.

Нинова е била помолена от самия Рашидов и колегите от другите партии именно тя да прочете номинацията му за шеф на НС. „Те са преценили така, вероятно съм дала основания, че мога да разговарям, че търся решения и бяхме диалогичните, за да се намери този изход от тридневните мъки и блокаж на държавата“, посочи лидерката на БСП, която бе определена от Рашидов като „национално отговорен човек“.

Нинова бе категорична, че за 15 мин трудно биха успели да ги притиснат да се откажат от решението да подкрепят Рашидов. Тя поиска още днес да се формират комисии и работна група, която да направи правилника за работа на НС. И посочи, че от БСП вече са внесли повече от 10 законопроекта.

На въпрос дали един бъдещ кабинет би имал дълъг живот, тя отговори, че не може да каже нищо, защото дори и едно разбирателство за крехко съгласие продължава 24 часа.

Относно това дали все пак ще склони БСП да води разговори с ГЕРБ, ако Бойко Борисов я покани лично да се включи, Нинова отговори с въпрос: „Борисов нали е от ГЕРБ?“