Даниел Митов: Партиите, които бутат държавата към избори, ще платят политическата цена

0
57
Даниел Митов

Ветото на президента за Изборния кодекс може да бъде преодоляно, каза депутатът от ГЕБР-СДС

Вчерашното гласуване в НС не е поражение за ГЕРБ, а е поражение за държавата. Направихме всички усилия и компромиси – предложихме човек с безспорна експертиза, направихме жест към хората, които не са гласували за нас. Видяхме обаче оформянето на коалицията ПП, Възраждане, ДБ и БСП.

Така депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов коментира по БНТ неосъществения първи мандат за съставяне на правителство. Според него тези партии нямат сериозна аргументация за гласуването си против, но с действията си бутат страната към избори.

Ние отдавна не сме в изолация, ПП се изолират, от тях вече се отказаха доскорошните им партньори от БСП, отказа се и президентът. Но с тях вече гласуват от Възраждане – това е новата коалиция.

Най-безумното в тази ситуация е, че никой нямаше аргументи срещу Габровски и хората, предложени в кабинета му, които можеха да поемат управлението на страната. Тези партии, които бутат държавата към избори, ще платят и политическата цена, допълни Митов. Депутатът заяви, че разговорът в сряда в НС е бил безумен и с елементарни аргументи.

Истината е, че в този парламент коалиционен кабинет няма как да се получи, затова тръгнахме с такава формула. За да има коалиция, трябва да има коалиционно споразумение с ясно разписани приоритети. Ситуацията е такава, че трябва да правим компромиси, но ПП умишлено поставят неизпълними условия – това е престъпно инфантилно упорство.

Ние сме търсили подкрепата за експертния кабинет от всички партии с ясни приоритети – това беше единствата логика. За момента не си представям работещ вариант – не се знае на кого президентът ще даде третия мандат, а вторият е обречен заради желанието на ПП да ходят на избори, заяви Митов.

Той настоя, че разговорът в парламента трябва да се възстанови.

Може да не се съгласяваме по много теми, но дължим разговор помежду си заради тежките разделения в обществото. Конфронтацията се решава чрез разговори. Иначе трудно ще има решение в тази обстановка. Никога не ни е страх от избори, но имаме решение на конгреса, че с БСП не можем да сме коалиция и в кабинет.

Винаги легитимността отива при победителя в изборите, логично е около този мандат да се оформи консенсус, затова ние търсихме формула и я намерихме, но другите решиха да оставят държавата без правителство. Всички трябва да правят компромиси, ние нашия го направихме – това е политическата култура в една страна.

Лошото е, че в ПП има фракция, която действа против ЕС и го показаха на важни гласувания – за Ф-16, за помощта за Украйна.

В рамките на този парламент може да се проявява гъвкавост, върнахме машини и хартия и няма да се откажем от този закон – ветото на президента на Изборния кодекс може да бъде преодоляно, отбеляза Даниел Митов.