Демерджиев: Българи са спрени на границата със Северна Македония

0
49
Иван Демерджиев
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Има забранителен списък на македонските власти, каза вътрешният министър

Има спрени българи на границата. Надявам се документите на всички да бъдат обработени бързо. Знам за забранителен списък, малко са хората в него.

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти. Той е в Скопие за честването на 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев.

Гоце Делчев е личност, която принадлежи на историята и много се надявам следващата година заедно да поднесем цветя, предложих го и сега, но не се възприе от македонска страна, каза той.

ГЕРБ/СДС

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев и здравният министър Асен Меджидиев, които са официално в Скопие за 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев, не знаят кога според македонската програма се предвижда да бъдат допуснати до гроба в църквата. Те чакат да се съберат още българи, които искат да почетат героя, за да отидат заедно.

Ще бъде назначена охрана на пребития в Охрид Християн Пендиков, когато бъде изписан от ВМА. Доколкото знам, ще остане в България, обясни Демерджиев.

В добро състояние е, следим го, пред изписване е, увери и здравният министър Асен Меджидиев.

В Скопие има безпрецеденти мерки за сигурност, хълмът, на който е църквата „Св. Спас“, където е гробът, е отцепен от полиция, хора не се допускат. Над града кръжи хеликоптер.