Европейската комисия уведомена за заканите на Радев да се разправя с медии

0
421
Снимка: Нова тв

Издателят на агенция ПИК Недялко Недялков е изпратил отворено писмо

Издателят на агенция ПИК и вестник „Ретро“ Недялко Недялков е изпратил отворено писмо до Европейската комисия и конкретно до комисията „Ценности и прозрачност“ където е Вера Йоурова, до еврокомисаря с ресор „Демокрация и демография“ Дубравка Шуица, до еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс и до комисията по граждански свободи ЛИБЕ. В него Недялков уведомява ЕК за думите на Румен Радев, че ще се разправя с опозиционни медии и съобщава за нахлуването на полицаи в редакцията на в-к „Труд“. Копие до писмото бе изпратено и до българските евродепутати в Брюксел.

Ето и цялото писмо на Недялков към Европейската комисия:

Това е само първата стъпка на редакцията на ПИК за разгласяване на политическата намеса на президента Радев в работата на опозиционни медии.

Уважаеми дами и господа,

Казвам се Недялко Недялков, български журналист, издател на един от най-големите и най-четени новинарски сайтове в България ПИК (pik.bg) и на един от най-тиражните и авторитетни седмични вестници „Ретро“ (retro.bg).

Повод да се обърна към вас са думи на президента на републиката Румен Радев, отправени към ръководни деятели от политическа партия ГЕРБ по време на консултации за съставяне на правителство на 6 декември 2021 г. в сградата на президентската институция: „Ако трябва да подкараме някого, щяхме да подкараме първо ПИК“.

Думите на г-н Радев са дошли в отговор на въпрос защо българската полиция е нахлула в редакцията на независимия вестник „Труд“ и запечатва офисите на изданието, заплашвайки журналисти с арест.

Репликата на президента бе потвърдена официално от зам.-председателя на партия ГЕРБ Даниел Митов, един от участниците в консултациите, както и от негови колеги.

Обръщам ви внимание, че президентът Румен Радев фактически управлява еднолично републиката в последните седем месеца чрез две служебни правителства, назначени лично от него. Негов личен избор и назначение е и вътрешният министър Бойко Рашков, който е изпратил полицаи в редакцията на вестник „Труд“.

Дами и господа, приемаме коментара на държавния глава за една остро опозиционна към властта му медия „Ако искахме да подкараме някого, щяхме да почнем от ПИК“, като директна закана за предстояща саморазправа с журналистите на медията. Това е недопустима намеса на политическо лице на висша държавна позиция в редакционната политика на сайта ни, намек за „отсрочка“, за временна „амнистия“.

Коментарът на г-н Радев идва в контекста на серия от репресивни действия на неговото служебно правителство към опозиционни медии. Както вече споменах, в редакция на вестник „Труд“ нахлу полиция и изхвърли журналистите на улицата с формалното основание за неплащане на наем. Основание, което самите издатели на „Труд“ отхвърлят и представят документи за платените си разходи.

Преди това сайтът ПИК, както и опозиционните сайтове „Афера“ и „Труд“ бяха подложени на безпрецедентна хакерска атака, и то точно в навечерието на парламентарните и президентските избори в България през ноември тази година. Седмици наред аудиторията на изданията бе лишена от достъп до тях заради виртуалната агресия с неизяснен и досега от властите произход и поръчител.

Уважаеми дами и господа, единственият шанс на журналистите от ПИК и останалите опозиционни медии в България да оцелеят в условията на цензура и административен произвол, наложени от президента Радев и неговото служебно правителство, е публичното оповестяване на гореизложените факти в международен мащаб. Окуражаваща е и подкрепата на читателската аудитория, която нараства от ден на ден, след всеки пореден опит на марионетния режим да репресира независими журналистически издания.

Единственият техен „грях“ е, че си позволяват да вадят на бял свят нелицеприятни факти от битността на президента, като този, че Конституционният съд излезе с решение, че Радев е нарушил българската Конституция, назначавайки за министър Кирил Петков, лице с двойно гражданство.

Надявам се на вашето съдействие потъпкването на свободата на словото в България да получи адекватна реакция от страна на оторизираните европейски институции.

С уважение: Недялко Недялков