ГЕРБ за Северна Македония:  Общество, което пренаписва историята, няма как да е част от семейството на споделените европейски ценности

0
161
Петър Николов

И ИТН не приема подмяната на историческата истина

„Президентът Стево Пендаровски призна, че безспорно историческата истина е, че Гоце Делчев се е определял като българин, а впоследствие Пендаровски се отказа от думите си“, припомни днес от парламентарната трибуна Петър Николов от ГЕРБ в декларация по повод годишнината от рождението на революционера.

„Само нация, която признава, почита и пази спомена за своите герои, може да е благоденстваща. Общество, което пренаписва историята, няма как да е част от семейството на споделените европейски ценности“, каза Николов.

Александър Александров от ИТН каза, че Гоце Делчев е национален герой на двете държави и не може да бъде по друг начин заради родовата памет, която не може да бъде изтрита.

„Защото идеалът на Гоце Дечев не беше онази държава след Първата световна война, а беше освобождение и поле за културно съревнование. Никой не може да ни застави да се отказваме от историята си“, коментира той.

Александров декларира от името на ИТН, че партията подкрепя изцяло подхода и усилията на правителство за внасяне на нова динамика в двустранните отношения с РМС, като не приема подмяната на историческата истина.