Калфин: Да блокираме важните теми за Нидерландия

0
221
Ивайло Калфин

Решението на Нидерландия за Шенген не е справедливо и аргументирано, то е обидно, казва бившият вицепремиер

Решението на Нидерландия за Шенген не е справедливо и аргументирано, то е обидно. Това коментира пред Дарик бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин. Според него единственият начин да отговорим е като по важна тема за Амстердам предприемем реципрочни действия.

По думите му България отдавна е изпълнила всички критерии за влизане в Шенген, а Европейската комисия не веднъж е казвала, че страната ни е готова да се присъедини към пространството.

В Шенген винаги се е влизало с технически изисквания, които, след като се изпълнят от дадената страна, тя влиза автоматично в пространството, припомни Ивайло Калфин. Но процедурата изисква единодушието на всички страни членки, каза Калфин и изтъкна, че Нидерландия редовно блокира присъединяването ни.

Той даде пример с темата за командированите работници, която е била много важна за Нидерландия, като в случая страната ни е проявила разбиране и е потърсила вариант, който да устройва всички.

По думите му поведението на Нидерландия не помага на европейската интеграция, въпреки че огромната част от страните членки са на мнение, че България е готова.

На 23 ноември Европейската комисия за пореден път потвърди, че България изпълнява всички необходими критерии и е готова да се присъедини към Шенген.