Меглена Плугчиева: Грозно е, че министър Вътев опитва да настройва подсектори в земеделието един на друг

0
55
Меглена Плугчиева Снимка: ПИК

Не трябваше да се допуска рекет от веригите към производителите, казва тя

Мога горещо да препоръчам да не остава днешната среща на земеделците с министъра само с едни голи обещания, а да има „черно на бяло“ документ – решение на МС или ясен ангажимент от НС с конкретни срокове, законови инициативи и финансови ангажименти.

Това препоръча бившият вицепремиер и зам.-министър на земеделието Меглена Плугчиева в интервю пред БНР.

Тя изрази мнение, че в момента трябва да се вземат спешни мерки, защото за всичко това след няколко месеца ще се говорим за още по-тежки проблеми или погребване на този сектор, „което е недопустимо както в България, така и в цяла Европа“.

„Това е апел към националното правителство и ЕК. Ние не бива да бъдем по католици от папата в рестрикциите. След промените през 1989 г. земеделието претърпя тежък удар на ликвидационни съвети и да не се допуска до втори такъв, когато сме член на ЕС“, призова Плугчиева в предаването „12+3“.

Нейното мнение е, че с пакета от мерки за земеделците „не става дума за помощ от държавата, а държавата да не пречи на аграрния сектор и да не създава утежняващи условия“. И допълни, че България трябва да има силен глас в Европа по отношение на земеделците, а няма такъв.

„Пропуснато беше ценно време за корекции на законите, които животновъдите коментират, защото това не е проблем от вчера. И това трябваше да му е ясно на Вътев, когато се качваше на министерския пост. Това трябваше да стане през юни 2023, а днес е февруари 2024 г. И не трябваше да се допуска рекет от веригите към производителите“, коментира Меглена Плугчиева.

„Вътев още днес трябва да направи формулировка и да се вземат светкавични, спешни мерки – законодателни промени, ясни механизми за компенсация на зърнопроизводители и освен спешните и светкавични мерки днес да се оповести ясна позиция в Брюксел за безмитния внос от Украйна“, каза Плугчиева.

И допълни: Не става дума, че някакви 150 млн. лв. ще помогнат. Това е популистки ход и защото е повторение – трети протест, имаше разговори, меморандум и нищо конкретно като ангажименти. Сега се прави опит отново да се замаже положението и да се предотврати протестът. Грозно е, че се прави опит от МЗ и министъра да се противопоставят подсектори в земеделието един на друг. Разделението е единственият резултат от политиката на този министър и е недостойно. Би трябвало досега от тези 7 месеца да има направени корекции по законодателството и ясни мерки за спасяване и стабилизиране на тези сектори, ясна позиция по отношение на Украйна. Вместо да се търсят оправдания в Брюксел, министърът е Брюксел и с цялото правителство трябва да отстояват интересите на аграрния ни сектор“.