Министър Гвоздейков: Имаме готовност да приберем още българи от Израел, ако се наложи

0
15
Георги Гвоздейков

Полетите се извършват при строги мерки за сигурност, посочи той

Имаме готовност да приберем още българи от Израел, ако се наложи. Авиокомпаниите не са спрели полетите дотам, но ако хората не могат да си купят билет или има някакъв проблем, можем да се отзовем, коментира транспортният министър Георги Гвоздейков по Би Ти Ви във връзка със ситуацията в Израел. Той лично беше на борда на самолета, който прибра българите от атакуваната държава.

Гвоздейков обясни, че тепърва организираният щаб ще направи анализ на хората, които имат желание. Посолството на България в Израел има тази задача. А при желание, могат да бъдат качени и чежденци, както се случи с първия полет, който пристигна снощи.

Днес рано сутринта се прибраха 87 наши граждани, които бяха посрещнати от шефа на НС Росен Желязков и вицепремиера Мария Габриел. Снощи на летището кацна и първият самолет, с който се прибраха 92-ма българи.

Министърът пресметна, че за един ден с правителствения „Еърбъс“ са успели да приберат около 130-140 човека.

„Полетите се извършват при строги мерки за сигурност, самите процудери за одобрение са сложни, особено когато няма планиран полет, накрая се стигна до решението, да запишем, че полетът е дипломатически, за да може да приберем по-бързо гражданите си“, каза Гвоздейков.

Той определи ситуацията в Израел като сложна и напрегната.

„Бяхме на летището и не ни разрешаваха да слизаме, всичко се провежда при стриктни мерки за сигурност. Самото придвижване на хората до летището се организира от нашето посолство в Израел, има образувани коридори за трансфер при изключителни мерки за сигурност“, добави още той.

По отношение мерките за защитата по летищата, Гвоздейков каза, че те винаги са засилени при такава обстановка.

„Когато има потенциална ситуация и война, винаги си има план. Към момента са взети мерки и по международните летища“, коментира още той.