Митрофанова: Русия обмисля варианта с преместването на съветски паметници от България на своя територия

0
121
Елеонора Митрофанова

Посланичката заяви, че сегашната ситуация води началото си от Паметника на Съветската армия, който по думите ѝ се опитват да премахнат от центъра на София от 1992 г. насам

Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от България на своя територия. Това заяви в интервю за телевизия RTVI руският посланик в София Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС.

„Мисля, че е възможно да се постави въпросът по този начин, разбира се“, каза Митрофанова в отговор на въпрос дали руското външно министерство допуска, че ако ситуацията се влоши, ще трябва да прибере паметниците от България. „Що се отнася до Паметника на Съветската армия, той е нарязан на парчета и са необходими много пари и много работа, за да се сглоби отново“, добави тя.

Паметникът на Съветската армия е на разпореждане на областния управител на област София в качеството му на държавен орган, който съгласно Закона за държавната собственост управлява имота – частна държавна собственост, се посочва в постановление на Министерския съвет от 8 декември 2023 г.

Митрофанова заяви, че сегашната ситуация с паметниците в България води началото си именно от Паметника на Съветската армия, който по думите ѝ се опитват да премахнат от центъра на София от 1992 г. насам. „В крайна сметка те успяха „да решат“ този въпрос. След това в Пловдив двама депутати от проевропейска партия се обявиха за премахването на паметника „Альоша“. Това не беше подкрепено нито в Общинския съвет, нито от кметството, да не говорим за хората, които бяха готови да отидат да защитават този паметник“, посочи руският посланик в София, предаде БТА.

Митрофанова добави, че положението с премахването на паметника „Альоша“ „е висящо“.

В началото на годината общински съветници от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив „Альоша“ да бъде преместен в срок до края на 2024 година. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на монумента е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

В средата на декември започна демонтаж на Паметника на Съветската армия в София, издигнат през 1954 г. в чест на 10-ата годишнина от навлизането на съветските войски в България по време на Втората световна война през 1944 г. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени дебати още от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика през 1989 година. В крайна сметка българските власти взеха решението той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

Паметникът на Съветската армия има своето място в Музея на социалистическото изкуство. Той няма място в центъра на София. Това заяви на 18 декември пред журналисти премиерът Николай Денков в коментар за демонтажа на монумента.

„Това е пропаганден паметник, той няма културна ценност. Не е военен паметник. Това е част от овладяването на българската държава с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни съветски войски и след това от тоталитарната държава. Крайно време е да се разделим с това минало. То трябва да отиде в музеите, не казваме, че трябва да изчезне. Трябва да се изучава като част от нашата история“, посочи Денков.