Младен Маринов: Действията на Рашков са грубо нарушение на политическия неутралитет на МВР

0
186
Младен Маринов Снимка: Правителствена информационна служба

Броят на обвиняемите за купуване на гласове е двойно по-малък от 4 април

Депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Младен Маринов коментира във Фейсбук изявленията на служебния МВР-шеф Бойко Рашков за престъпленията свързани с изборите. Ето какво написа Маринов:

По време на парламентарния контрол служебният вътрешен министър за пореден път отказа да даде отговори за репресиите срещу кметове, общински съветници, членове и симпатизанти на ГЕРБ в предизборната кампания за парламентарния вот на 11 юли.

Поради тази причина съм длъжен да направя и да представя анализ на оскъдните данни за „предизборната“ дейност на МВР, достъпни основно чрез медиите:

1. Има сериозен ръст (два пъти) на делата и преписките във връзка с нарушения на изборното законодателство в сравнение с тези, образувани преди изборите на 4 април. В същото време броят на обвиняемите лица е двойно по-малък в сравнение с повдигнатите обвинения преди 4 април. Причината е, че делата и преписките, свързани с вота на 11 юли, са правени по поръчка на служебното ръководство на МВР по анонимни сигнали, без конкретни данни и без съответните законови основания. Водещият индикатор е двойно по-малкият брой на обвинените лица във връзка с вота на 11 юли.

2. По отношение на изборите на 11 юли почти липсват данни за иззети пари и запорирани финансови средства във връзка с нарушения на изборното законодателство. За сравнение, иззетите и запорирани финансови средства преди вота на 4 април бяха над 800 000 лева.

3. Във връзка с изборите на 11 юли не е установена НИТО ЕДНА престъпна група за купуване на гласове, докато преди вота на 4 април бяха разкрити 4 такива групи.

4. За първи път през последните повече от 10 години преди началото на предизборната кампания за вота на 11 юли не е създаден общ щаб между представителите на МВР и прокуратурата за противодействие на нарушенията на изборното законодателство. Дадено е устно разпореждане да не се работи с представителите на прокуратурата в цялата страна.

Това разпореждане, освен незаконно, е довело и до липсата на резултати в борбата с купения вот. Както и до масовото издаване на предупредителни протоколи по Закона за МВР.

Обект на тези предупредителни протоколи бяха десетките хиляди хора, свързани с ГЕРБ – кметове, общински съветници, членове и симпатизанти на партията.

Основните изводи от този ad hoc анализ на оскъдните данни, които служебното ръководство на МВР предоставя с голяма неохота, са следните:

Когато няма качество на даваните разпореждания от политическото ръководство на МВР и съответно – на свършената полицейска работа, това се компенсира само и единствено с количествени показатели.

Или, КОГАТО НЯМАШ КАЧЕСТВО, НАБЛЯГАШ НА КОЛИЧЕСТВОТО. Всъщност, това категорично излага целта: груб и незаконен натиск върху гражданите, подкрепящи ГЕРБ.

Всички действия на служебното ръководство на МВР са ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ НЕУТРАЛИТЕТ на институцията и са оказали НЕЗАКОННО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ от 11 юли!

А въпросът защо служебният вътрешен министър продължава да не споменава нищо за добилия популярност в медиите случай с кмет от Бургаска област, задържан за купуване на гласове за една, уж, протестна политическа сила с “нови лица”, все още остава открит. Може би, защото тази същата протестна политическа сила иска да пробута служебното правителство като редовно… 😂Или, ако не успее в цялост, то поне се опитва да трудоустрои отново служебния вътрешен министър…