МВР на Рашков мачка студенти и преподаватели в СУ „Св. Климент Охридски“ заради Радев

0
1608
СУ "Св. Климент Охридски Снимка: Дневник

Карали професори да подписват полицейски предупредителни протоколи

Невиждан терор върху студенти и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от страна на МВР на Рашков се е вихрил тези дни в сградата на Алма Матер. Затова съобщи по време на дебата по БНТ с Радев кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков. Скандалът е огромен, защото по закон университетите са автономни. Breaking.bg научи, че полицаи са нахлули в университета, за да разпитват чистачки, студенти и преподаватели дали са купували гласове за проф. Герджиков, който е и ректор на СУ.

Търсени са хора от Академичния и Студентския съвет, с въпроса дали купуват гласове и агитират за проф. Герджиков. Уважавани професори са карани да подписват полицейски предупредителни протоколи, че няма да се занимават с политика. Чистачките пък били подложени на разпит дали се занимават с изборна търговия. Унижението на най-старото и утвърдено висше учебно заведение в страната е пълно.

Досега МВР никога не си е позволявало да атакува университети, но Рашков премина и тази граница. Интересно защо МВР не влезе във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където вчера ректорът Бонджолов, член на Инициативния комитет на Румен Радев, агитира за преизбирането на обитателя на „Дондуков“№2 от официалната страница на висшето учебно заведение. След мощна обществена реакция и сигнали до Министерство на образованието изпълненията на Бонджолов бяха свалени и сайта блокиран.