Парламентарни комисии ще обсъдят промени в договора за самолетите Ф-16

0
63
Ф-16 Блок 70 Снимка: lockheedmartin.com

Те засягат клаузите за боеприпасите, доставката на ракети, материали и услуги, радиосистемата и свързаните с нея поддръжка и оборудване

На отделни заседания финансовата комисия в парламента и комисията по отбраната ще обсъдят промени в договора за самолетите Ф-16, съобщи БНР.

Промените засягат точките за боеприпасите, доставката на ракети, материали и услуги, радиосистемата и свързаните с нея поддръжка и оборудване.

Това ще даде възможност за оптимизиране на изпълнението на сключения договор за доставка на самолети Ф-16 Блок 70 от страна на Съединените щати без увеличение на финансовите задължения за българската държава, посочват от Министерския съвет.

От 2019 г. е договорът за новите изтребители. България плати накуп около 2,2 млрд. лв. за 8 машини. Първите машини се очакваха през 2023 г.

Заради войната в Украйна забавянето притесни политическото ръководство, което изтъкна и нуждата от време преди новата платформа да замести ползваните сега МиГ-29.

В началото на месеца представители на американската фирма производител увериха президента Румен Радев, че се работи усилено за възстановяване на линията на производство, засегната от Covid.

Засега първите нови самолети се очакват през 2025 г.