Премиерът Донев обеща храна, вода и пари на пострадалите от наводненията

0
18
Гълъб Донев

Утре МС ще вземе решение за това

Правителството ще помогне на пострадалите от наводненията с прана, вода, строителни материали и еднократни парични помощи.

Този обеща служебният премиер Гълъб Донев от с. Каравелово. Тази сутрин министър-председателят огледа щетите от наводненията в края на миналата седмица.

„Още утре Министерският съвет ще отпусне вода и храна от резерва за пострадалите общини и села, включително и за Сопот, за да се гарантира водата и храната за пострадалите хора. АСП веднага има готовност да отпусне еднократната финансова помощ за неотложни нужди. Правителството ще вземе решение за диференцираната помощ до седмица“, каза той.

„Възстановяването изисква време и усилия и всички усилия са впрегнати да бъдат подпомогнати хората да възстановят домовете си. Ще бъдат отпуснати средства, ще се осигурят и тухли и цимент за ремонти на домовете. Ще се отпуснат и средства за всяко домакинство, за да бъде подпомогнато. Ще бъде необходимо доставянето на временни жилища за хората с разрушени домове. В Богдан, Каравелово и Слатина до няколко дни всички тези нужди ще бъдат описани от кметовете, за да имаме пълната картина. Всички родители на ученици ще получат помощ и за първия учебен ден“, заяви Донев.

„Допълнително ще се изясняват причините за бедствието. Реката остава с голям дебит. Деретата са били почистени, твърдят кметовете. Виждате огромното количество дървен материал, който е свлечен. Причината е огромните количества дъжд в Средна гора. И изсичането на гората е проблем. Има сеч, но тя не е безразборна, за всяко отсечено дърво има разрешения. Няма доказателства за безразборна и злоумишлена сеч“, добави премиерът.