Рашков призна провала на МВР в пътната безопасност: 30% ръст на загиналите през първото тримесечие при катастрофи

0
89
Снимка: архив

Данните го притеснили и сега предлага промени в Закона за движение по пътищата

Вътрешният министър Бойко Рашков призна днес провала на ръководеното от него министерство по отношение на пътната безопасност. Жертвите за миналата година са повече от загиналите през 2020 г.

„Данните от началото на април досега показват, че има завишение на някои показатели по отношение на тежките пътнотранспортни произшествия. Установихме някои от причините за влошаващите се данни и решихме да подготвим проект на закон за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата“. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на обсъждане на проекта за промени в Закона за движение по пътищата.

По думите му от МВР са отчели ръст с 30% на жертвите на пътя през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с 2021 година.

„От 1 януари до 4 април са възникнали 1220 тежки пътнотранспортни произшествия, загинали са 105 участници в движението и са ранени 1530. Тези резултати ни притесниха и затова не може да не направим нищо“, подчерта Рашков.

Той обясни, че законопроектът е концентриран към това най-напред да променим в положителна посока дейността по връчване на съответните документи, които съставят органите на МВР, когато констатират нарушение при правилата за движение. „С цел снижаване на корупцията в законопроекта се предвижда да бъдат фиксирани наказанията“, добави Рашков, цитиран от Дарикнюз.

През декември 2021 г. по заповед на министър Рашков беше създадена работна група за анализ на сега действащия закон. Задачата на експертите беше да направят цялостен преглед на нормативната база.