Руски ферибот, превозващ газ за България, се сблъска с кораб край Шабла

0
98
Фериботът Славянин

Няма пострадали или разрив на гориво

Плаващият под флага на Руската федерация ферибот „Славянин“ се е сблъскал тази нощ с друг плавателен съд на 46,6 nm източно от с. Тюленово, община Шабла, съобщи БНР. Два плавателни съда са се сблъскали в Черно море източно от нос Шабла, потвърди за БТА Христо Христов, председател на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

Инцидентът е станал малко след 2 часа. При сблъсъка няма пострадали хора или разлив на гориво. Нанесени са единствено материални щети върху корабите.

Докладвано е, че инцидентът става с плаващия под флага на Палау кораб за генерални товари NEW RAOUF (IMO: 8342375). Вторият съд е тръгнал от украинското пристанище Измаил с направление Босфора. Не може да се потвърди официално, че това е плавателният съд, участвал в сблъсъка, допълват от първоизточника на новината – специализираният сайт за морско дело Maritime.bg.

Фериботът „Славянин“ получава пробойна в левия борд в района на мидела, нахлула е задборна вода и съдът е получил крен от 2 градуса, наводнени са три баластни танка, но машинното отделение не е пострадало.

Взето е решение той да се върне към Варна, където да се извърши инспекция.

„Славянин“ плава под флага на Руската федерация. Той превозва газ в жп цистерни от Русия за България, като след престоя си във Варна е потеглил за Кавказ, допълни БНТ.

Корабът, който го е блъснал – NEW RAOUF, плава под флага на Палау. Той е избягал от мястото на инцидента и в момента плава към Босфора, където вече го чакат турските власти.

„Славянин“ е потеглил снощи за порт Кавказ, според системата за морски трафик. По неофициална информация цистерните на борда са били пълни, допълва dobrudjabg.

Ферибот „Славянин“ (SLAVYANIN, IMO: 8300169) е построен през 1984 г., плава под флага на Руската федерация. Съдът има дължина 150 м., широчина 21 м. и дедуейт 6258 т. Корабът е собственост и се менажира от базираната в Темрюк ANSHIP LLC, според данни на „Equasis“.