Съдът отмени заповедта на Рашков за уволнението на Йордан Рогачев от МВР

0
211
Йордан Рогачев

Не са установени доказателства за нарушенията, изтъкнати като мотиви в заповедта, сочат магистратите

Пазарджишкият административен съд отмени като незаконно дисциплинарното уволнение на бившия директор на пловдивската Областна дирекция на МВР – Йордан Рогачев.

Той бе свален от поста на 9 август миналата година със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков. Като причини в нея бяха изтъкнати системни нарушения на служебната дисциплина, самоволно отъствие от работното място и възползване от служебното си положение.

Едно от основанията за уволнението на Рогачев бе, че е ползвал служебни коли за множество пътувания до различни дестинации без връзка с пряката му дейност. Затова той е нареждал те да се оправдаят чрез попълването на фиктивни маршрути в пътните книжки.

Самият Йордан Рогачев обжалва дисплинарното си уволнение пред съда в Пазарджик, който с решение от 26 април отмени най-тежкото служебно наказание. Като основни мотиви за това магистратите посочват, че на бившияполицейски шеф не е била дадена задължителната възможност за изслушване, обяснения и възражения, като така е нарушено правото му на защита.

Допълнително от разследването по делото и разпита на свидетелите не са установени доказателства за нарушенията, изтъкнати като мотиви за дисциплинарното уволнение. Те се съдържат единствено в твърденията на шофьора на Йордан Рогачев, подал сигнала срещу него, но според съда той е бил пристрастен заради остър служебен конфликт между двамата.

Така  Пазарджишкият административен съд отхвърля уволнението на Йордан Рогачев и постанови МВР да му заплати съдебните разноски от 1495 лв.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред ВАС.