Съдружник на Георги Гергов получил 100 000 лева от ВиК-Пловдив заради „счетоводна грешка“

0
95
ВиК-Пловдив превела по погрешка 100 000 лева на ортака на Гергов.

„Получателят“ на парите Ваньо Попов е осъден като длъжник на Института по овощарство

Стефан Ташев

Държавната фирма „Водоснабдяване и канализация“-Пловдив се оказа „дойната крава“ за довереното лице на президента  Румен Радев-Георги Гергов и неговият съдружник Ваньо Попов.

Част от прословутият „път на Копринката“, по който хора свързани с Радев и съветниците му Николай Копринков и Пламен Узунов, точеха държавните фирми с назначени от тях хора през служебните кабинети.

Както Breaking.bg писа миналата седмица фирмата на Гергов „Еко Пълдин“ АД, с управител Попов, е опитала да прибере над 1 милион лева от ВиК-Пловдив с фиктивна дейност по обществена поръчка, но е спряна от Комисията за защита на конкуренцията-КЗК и Върховният административен съд.

Както писахме изпълнителен директор и акционер в „Еко Пълдин“ АД е Ваньо Попов, а в  петчленния съвет на директорите на „Еко Пълдин“ АД е Георги Търновалийски, дясната ръка на Гергов, бивш шеф на НАП под тепетата, бивш депутат от БСП, зам.-министър в кабинета на Пламен Орешарски, ексобщински съветник и шеф на общинския съвет в Пловдив. Преминал от БСП към партията на Стефан Янев „Български възход“.

Попов е в управата на още шест фирми. Една от които е „Биолайф-И“ООД. През лятото на тази година по фирмената сметка на това дружество са преведени 100 000 лева от държавната фирма „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД-Пловдив. Без собственика Ваньо Попов да има договор с фирмата и без да е свършил някаква работа за нея.

Оказва се, че транзакцията се дължи на…счетоводна грешка. Поне така твърдят от фирмата. Проблемът обаче е, че „грешката“ още не е поправена и Попов още не е върнал, вече над 4 месеца, цялата сума от 100 000 лева. Случайно? Остава въпросът какви лихви са му начислени за сумата и дали той ги е платил? И защо държавната фирма не си търси парите?

Най-интересното в случая е, че съдружникът на Гергов Попов и фирмата му „Биолайф-И“ са осъдени от Института по овощарство-Пловдив да им платят 3080 лева  разноски по водени дела. С влязло в сила решение на Окръжния съд-Пловдив.

Делото е заведено от института, защото „Биолайф-И“ е наела различни помещения от него и прилежащи площи към тях в размер на над 2000 кв. Метра. Договорът за наем е сключен през декември 2021 година. Но фирмата ползвала имотите без да плаща месечният наем от 2412 лева с ДДС. Реално фимата не е платила наем за 7 месеца, до юли 2022 година.

Окръжният съд-Пловдив осъжда „Биолайф-И“ да върне имотите на института и да плати 3080 лева разноски по делото. Решението е декември 2022 година е влязло в сила.