Сербезова спря скандалната заповед на Кацаров за сливането на Педиатрията и болница „Лозенец“

0
196
Снимка: видео

Министърката ще вземе окончателно решение, след като се запознае с казуса

Министър Асена Сербезова е спряла временно решението за сливане на Педиатрията и болница „Лозенец“. Това съобщи самата тя пред БНТ. Първата среща, която е насрочила, е с представители на медицинския факултет.

Ще има срещи и с ръководствата на двете лечебни заведения. Решението на проф. Сербезова не е окончателно, такова ще бъде взето, когато се запознае с казуса.

Бившият вече министър на здравеопазването Стойчо Кацаров искаше преобразуване на МБАЛ „Лозенец“ чрез вливане в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. За тази цел с т. 1 от протокола министърът прекратяваше МБАЛ „Лозенец“.

Последваха протести – на медици, студенти и преподаватели. Казусът със сливането доведе и до спиране на занятията в медицинския факултет на Софийския университет.

От СУ заявиха, че няма да се съгласят със закриването на неговата университетска болница, тъй като Медицинският факултет остава без учебно-клиничната си база, а на практика и без препoдаватели. Така няма да може да продължи да функционира и получената акредитация за обучение на студенти може да бъде отнета.

Лекари и медицински персонал, придружен с линейки, излязоха на протест и заявиха, че са брутално обидени от Стойчо Кацаров, който по думите им, ги нарекъл болница от миналото и анахронизъм. Медиците казаха, че болница „Лозенец“ се убива с елементарен популизъм на гърба на българските деца, припомня Трибюн.