Ще отстрелват мечката в Белица само при повторна агресия

0
20
Снимка: pixabay

Служители на горското ще приложат мерки, така че животното да не се върне пак там

Мечката, която преди дни нападна жена в гората над Белица, ще бъде отстреляна само при последваща агресия от страна на дивото животно. Разрешението е подписано от министъра на земеделието, храните и горите.

„Разрешителното е законова процедура, предвидена като изключение на забраната в Закона за биологичното разнообразие. Не се предвижда и не е задължително това разрешително да влезе в сила“, обясни на брифинг пред медиите Филип Ковашки, зам.-директор на Агенцията по горите.

„Няма как да оставим беззащитни местното население и хората, които ходят в региона. Нападнатата жена е бил там за гъби, не на разходка, а за да си вади хляба“, подчерта Ковашки.

Той обясни, че към момента се предвижда поне от страна на една неправителствена организация да бъдат използвани алтернативни варианти за справяне със случая. Но в случай че продължат нападенията над хора от мечки, няма как ние да стоим безучастни, категоричен е зам-директорът на Агенцията по горите.

По думите му въпросното животно е изплашено и най-вероятно вече не е в района. Служители на агенцията са на територията на района, за да прогонят всички мечки.

„Това е реакция на изплашена мечка, а не на агресивна. Издаването на разрешително за отстрел е задължително. Оттук нататък следва серия от мерки, за да създадем такава среда, че мечката да не се върне там“, обясни отговорникът за горското стопанство, за чиято територия е издадено разрешителното за отстрел.

Той е сигурен, че няма да се стигне до използване на разрешителното за отстрел. „Ще осигурим дежурства с нощно наблюдение и уреди за нощно виждане, за да обезпечим спокойствието на населението, допълни още отговорникът за горското стопанство.

И посъветва, че независимо дали е на разходка или за да си изкарва прехраната, човек трябва да е шумен, да издава звуци така че, животното да не се приближава към него.

До решението за издаване на разрешителното за отстрел на мечката се стигна след искане от кмета на община Белица и след съгласуване с МОСВ, тъй като кафявата мечка е защитено животно.

Междувременно близо 10 хиляди подписа събра петиция в интернет срещу отстрелването на дивото животно. Според инициаторите на подписката хората отдавна са прекрачили прага на допустимото отношение към животните, а в конкретния случай най-вероятно ставало дума за мечка, която има малки и се е почувствала застрашена.

На свой ред кметът Радослав Ревански демонстрира разколебаване в искането си за отстрел на животното: „Няма да вдигам народа на въстание и ловците нагоре по гората. Нямам такова право и морално не го считам така“.

Днес се проведе и среща между жителите на община Белица, заедно с представители на Регионалнатата екоинспекция и специалисти от Асоциация „4 лапи“. Експертите дадоха съвети как хората да реагират при среща с мечка, като най-важните от тях са запазване на самообладание, да не се показва страх пред животното, да не се бяга при срещата с него, защото това активира неговия хищнически инстинкт, да се отстъпва плавно назад, за да може то да продължи по пътя си.

Кметът Ревански определи днешната инициатива за разговор с експерти като ползотворна и определи случаят с мечката като „изключително нелеп инцидент“.

Освен провелата се среща с местното население общината вече е забранила около парка за танцуващи мечки и фън парка в планината да се оставя открита храна, както и такава да се изхвърля. Горските служители трябва да проверят къде се намират хранилките на ловците и дали не могат да бъдат по-високо в гората.