Синдикатите с пореден протест пред парламента

0
15
Снимка: БТА, архив

Предстоят срещи с депутати

В 8:30 ч днес Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и част от нейните основни членове ще проведат поредна протестна акция пред парламента. Демонстрациите на синдиката започнаха преди два дни и са под надслов „За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите“. В протеста пред служебния вход на Народното събрание ще се включат работници и служители от Българското национално радио. Национална агенция за приходите, Националния осигурителен институт, Държавна агенция „Архиви“ и културните институти.

По време на акцията ще бъде отворен символичен „Магазин на работещите бедни“, на който депутатите ще бъдат поканени да пазаруват. В Народното събрание от 10:00 ч представители на протестиращите и на ръководството на КНСБ ще обсъдят своите искания на срещи с народни представители от няколко политически партии, съобщиха от синдиката.

В сряда своите искания за по-високи заплати заявиха работещи от Изпълнителната агенция „Борба с градушките“, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Изпълнителната агенция по горите, както и служители в „Напоителни системи“ и Селскостопанската академия. Вчера недоволството си от своите възнаграждения и условия на труд представиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), Националното тол управление и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР.