Тошко Йорданов: Премиерът искаше свои разследващ орган и прокуратура през закона за КПКОНПИ, защото службите били на Радев

0
171
Снимка: кадър

Петков искал да „скрие“ Бойко Рашков в антикорупционната комисия. „Виждате групичката около Христо Иванов какъв боклук сътвори“, коментира Йорданов.

Кирил Петков ни каза, че службите са на президента и иска свой разследващ орган по време на коалиционния съвет за промените в КПКОНПИ, заяви на брифинг Тошко Йорданов от ИТН.

Той обясни, че депутатът от ПП Милен Матеев е намекнал, че ИТН са искали свой човек в КПКОНПИ при обсъждането на закона.

„Аз и други колеги изразихме опасения да не превърнем новия орган КПКОНПИ като стария или да направим нещо като нова прокуратура със свой главен прокурор. Кирил Петков искаше точно това – каза шефовете на ДАНС не са мои, а са на президента и на мен ми трябва разследващ орган и прокуратура“, обясни Йорданов.

„Корупцията е епидемия и това го знаем всички. Въпросът е как да се борим с нея и дали този закон може да се бори с нея. Отговорът е не“, каза Ива Митева от ИТН. „Единственото ново в този законопроект е, че са създадени две комисии. Преходните разпоредби са много лоши. Този закон е пример как не се прави законодателство“, категорична е Митева.

Тя допълни, че друга новост в законопроекта е длъжността разследващ инспектор по примера на митническите служители. „Този инспектор ще може да обжалва отказ за образуване на досъдебно производство. Представяте ли си, на какво основание“, допълни Митева.

Тя е категорична, че такива промени не са достатъчни за съдебната реформа. За тази цел са нужни промени в конституцията в частта съдебна система.

„Тук просто един председател ще прави каквото си иска. Трябва да се работи професионално, да се огледат текстовете“, категорична е Митева. Допълни, че темата е била разгледана още на 31 януари на коалиционен съвет, така че не са оправдани обвиненията, че от ИТН бавят законопроекта. „Тук всеки ден пишем нещо на парче. Кое не е противоконституционно от първи ден, което сме приели? Изборът на шеф на КЕВР ли? Той противоречи не само на новите, а и на старите правила. Но го приехме. Мълчахме. Беряхме срам… Мачкаме законите ежедневно. Мачкаме конституцията ежедневно. Мачкаме правилника на НС“, заяви Митева.

„Този закон е идея на Реформаторския блок и Христо Иванов. Така че виждате същата групичка какъв боклук сътвори, от което страдате всички“, допълни Тошко Йорданов. „Сега след като ни нарочиха за врагове на държавата, почват да говорят глупости“, заяви той.

„Човекът Киро, все още министър-председател, ако му стиска, да поиска публична графологична експертиза за бележката, която е при нас“, каза Йорданов относно показаната от депутата от ИТН Станислав Балабанов бележка, за която той твърди, че е от премиера Петков и се отнася до падането на ветото за Северна Македония. Самият Балабанов покани премиера да се подложат заедно на детектор на лъжата в парламента.

По отношение на Бойко Рашков това, което чух на коалиционния съвет, са думите на министър-председателя, заяви Балабанов.

„Те бяха следните: колеги, имаме страхотна идея с Асен – Бойко Рашков да го изтеглим и да го направим председател на КПКОНПИ.“ Допълни, че по думите на премиера, Рашков бил възрастен, за да извърши реформата в МВР и „затова ще го скрием в КОНПИ“.

Балабанов заяви, че използва стилистиката на „Продължаваме промяната“ и по никакъв начин не иска думите му да се приемат като критика към министър Бойко Рашков.

Митева допълни, че с инициираните промени за КЗК, от „Продължаваме промяната“ са поискали пълно мнозинство и са искали еднолично да управляват КЗК.

„В момента наблюдаваме фаворитизиране на близки приятели и роднини. Такова нещо не съм виждала в близките години“, категорична е Митева. Ако това е промяната, поздравления“, допълни тя.