Янаки Стоилов чака сигнал от Рашков срещу главния прокурор, но обеща да сезира ВСС след анализа му

0
148
Янаки Стоилов

Никой не ми е оказвал натиск по този въпрос, твърди правосъдният министър

Правосъдният министър Янаки Стоилов е готов да сезира ВСС с искане за дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев, ако Бойко Рашков му предостави сигнал, какъвто обаче до момента няма. Най-напред обаче информацията ще бъде внимателно преценена:

„Ще анализирам сигнала, който ще изпрати министър Бойко Рашков. Ще преценя неговата допустимост, доколкото е възможно. Има възможности с такива въпроси да се занимава ВСС. Министърът на правосъдието разполага с правомощието да сезира ВСС, ако се смята, че има основание за образуване на дисциплинарно производство”, каза Стоилов.

Той заяви, че нито едно лице, което заема държавна длъжност, не е упражнявало натиск върху него да предприеме действия по сезирането на ВСС.

По думите на правосъдния министър междуинституционалните противоречия между МВР и прокуратурата не би трябвало да се отразят върху тяхното взаимодействие, тъй като имат общи функции в противодействието на престъпността и корупцията и специално срещу организирането на групи за покупка на гласове.

А по повод твърденията на вътрешния министър Бойко Рашков, че прокурори са нарушили закона и трябва да бъдат отстранени, днес прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация и призова вътрешния министър да спазва разделението на властите.