Заповед на Кацаров: От понеделник до четвъртък ще се ваксинират само хора над 60 години или с тежки хронични заболявания

0
82
Стойчо Кацаров

Общопрактикуващите лекари ще получават ковид ваксини от логистични пунктове

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, личните лекари и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря. Това сочи нова заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

В дните от петък до неделя включително ковид ваксина ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записване.

До 18 май Регионалните здравни инспекции /РЗИ/ в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места, указва заповед на здравният министър д-р Стойчо Кацаров. В тези пунктове РЗИ ежеседмично ще доставят на общопрактикуващите лекари заявените количества ковид ваксини.

В заповедта се посочва, че личните лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

Междувременно д-р Стойчо Кацаров направи специално изявление с призив българските граждани да се ваксинират. „80% от починалите от COVID-19 са наши сънародници над 60-годишна възраст. Напомням отново на всички, че ваксинацията е безплатна, независимо дали сте здравноосигурени, или не“, заяви той.

Харесва ли ви или не, единственият начин, за който до този момент има сигурни доказателства, че намалява разпространението на вируса и смъртността, е ваксинацията. Всеки може да види промяната в тези показатели на страните, които успяха да ваксинират по-голяма част от населението си, посочи той.

„Знам, че мнозина се съмняват в безопасността на ваксините. Аз също съм имал своите резерви най-вече заради краткия срок и обхват на проведените клинични изпитвания. Факт е обаче, че ваксините вече са приложени на стотици милиони души по целия свят и регистрираните нежелани реакции са изключително малко. Видимо и за неспециалистите е, че ползата надвишава многократно риска“, допълва Кацаров.