Спират помощи за избягали от карантина

0
51
Снимка: архив

Извънредно положение не означава ограничаване на граждански права, обяви вицепремиерът Томислав Дончев

Държавата ще предприеме законови промени за въвеждане на драстични наказания за онези, които са под карантина след контакт или проявени симптоми на коронавирус, но не я спазват или избягат от болницата. Те ще бъдат глобявани и ще им бъдат спирани социалните помощи, обяви след заседанието на правителството вицепремиерът Томислав Дончев.

Трябва да намерим финия баланс – да опазим живота на хората и да съхраним стопанския живот в страната.

„Извънредно положение не означава ограничаване на граждански права и никой да не прави спекулации в тази посока“, предупреди Дончев.

Става въпрос единствено правото за свободно движение. „Не можем да позволим някой самоволно да напуска дома си или болнично заведение, защото по този начин разпространява заразата. Няма място за паника, просто искаме държавата да вземе всички адекватни мерки навреме и да даде гаранции за съхраняване на икономиката.

„Не можем да си позволим на територията на страната да влизат лица, които са потенциално вирусоносители“, категоричен беше вицепремиерът.

Не бих посъветвал никой българин да напуска страната в посока на някои от рисковите дестинации. утре ще бъде обявен списъкът. Мерките са за период, „колкото е необходимо. Нашият стремеж е да бъде максимално кратко. На първо време ще се пробва ограничаването на заразата за две седмици. Малдивите и Испания ще бъдат от новите държави, които ще се добавят в забранителния списък.

Границите не могат да бъдат затворени, за да не се ограничава стокооборотът, обясни Дончев.