Борисов се извини за изявленията на Валери Симеонов към майките на деца с увреждания

Парите за КТБ и Белене можеха да отидат при тях, обясни премиерът

0
157
Борисов
Премиерът на срещата Европа-Азия в Брюксел. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Не съм му адвокат, нека излезе и обясни думите си, добави той

Това, което Валери Симеонов е казал, е недопустимо. Езикът не е правилен, нещастието на хората не бива да се използва, както от БСП, така и от Симеонов. Не може на гърба на тези хора да се гради политика. Мога само да се извиня за думите на Симеонов. Това заяви пред журналисти в Брюксел. В интервю за телевизия СКАТ вицепремиерът нарече майките на деца с увреждания „кресливи жени с уж болни деца“.

Когато дойдоха с проблем майките, се отнесох с уважение. Изпратих двама министри, дадохме си срокове, сряда, която идва, ще влезнат и двата закона. Ангажиментът, който съм поел, е до другия петък“, добави премиерът.

Той попита какво са направили за майките от БСП през десетилетията, за казват сега, че системата ги убива.

Наложим си ние да платим техните подписи през реакторите в Белене, за КТБ, а щяхме да дадем парите за тези хора. Аз мога като премиер и човек да кажа едно голямо извинявай.

Познавам езика на Валери Симеонов, но не съм му адвокат. Да излезе и да обясни какво е имал предвид, крайно време е всеки да си мери думите. Това касае и БСП. Никак не е добре за политическия климат в страната“, заяви още Борисов.

Той е на срещата на върха Европа-Азия-АСЕМ в Брюксел.

България работи активно за засилване на свързаността на Балканите, заяви на форума българският премиер.

Борисов припомни, че свързаността беше един от ключовите приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на тази година и посочи, че едно от най-съществените постижения на страната ни бе връщането във фокуса на внимание на европейската перспектива на Западните Балкани.

Приетата на срещата на върха ЕС-Западни Балкани Софийска декларация подчерта важността на сътрудничеството във всички области на свързаността – транспортна, енергийна, цифрова, икономическа и между хората“, допълни българският министър-председател.

Новата всеобхватна стратегия на ЕС по свързаността между Европа и Азия създава отлична основа за взаимодействие с нашите азиатски партньори“, посочи премиерът Борисов.

Той подчерта, че през последните години България значително е засилила ангажираността си в рамките на АСЕМ с изпълнението на инициативи за укрепване на връзките между Европа и Азия в ключови области като заетостта, финансите, устойчивото развитие, правата на човека, културата, образованието и др. „Само през първата половина на тази година България беше домакин на две министерски срещи на АСЕМ – на културата и на финансите“, каза Борисов. Той добави още, че страната ни цени високо форума АСЕМ, тъй като той спомага за насърчаване на сътрудничеството и взаимното доверие между страните от двата континента.