Само в Breaking.bg: Борисов в отлични отношения с новия държавен секретар на САЩ

0
1312
Блинкен на среща с Борисов при визатата му през 2016 година в София.

Премиерът и Антъни Блинкен са работили заедно преди четири години

Премиерът Борисов е в отлични отношения с новия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен, научи Breaking.bg. Двамата са в приятелски отношения след визитата на Блинкен преди 4 години в София. Очаква се той да бъде избран от новия президент Джо Байдън за държавен секретар на мястото на Майк Помпео.

Блинкен е бивш зам.държавен секретар от втория мандат на Барак Обама – в периода 2015 до 2017 г. Той и бил съветник за националната сигурност на Байдън. Работил е за демократите в Сената и по-специално в комисията по външните работи. Бил е в екипите на демократа Майкъл Дукакис, както и на Бил Клинтън. Винаги се е занимавал с проблемите на националната сигурност, специалист по отбрана, енергетика и борба с тероризма.

Блинкен беше в България през май 2016 г., когато е заместник на Джон Кери. В рамките на визитата си той се среща с тогавашните министър на външните работи Даниел Митов, министър на отбраната Николай Ненчев, президент Росен Плевнелиев и министър-председател Бойко Борисов.

Именно от тогава датира и приятелството между двата, което дава на Борисов „топла връзка“ в Белия дом при новата администрация на Байдън.

При визитата си в София през май 2016 година той заявява : „Ние сме съюзници в НАТО. Стоим рамо до рамо от Косово до Афганистан и наистина разчитаме на смелостта на българите и на българския ангажимент да защитим всички граждани, както и нашето партньорство“. Това става на брифинг след срещата му с министър-председателя Бойко Борисов. „Оценяваме високо лидерството на България за това, че поддържа сигурността и свободата в региона. Оценяваме и приветстваме вашите усилия, за да се постигне това, особено усилията, които се правят в енергетиката, отбраната, сигурността и поддържането на върховенството на закона“, добавя той тогава. Блинкен говори тогава основно за интерконекторната връзка с Гърция, както и за модернизирането на въоръжените ни сили.