Гълъб Донев и финансовата министърка отказаха да отидат в парламента, ще следят заседанието от разстояние

0
41
Росица Велкова

Служебният кабинет се е замозабравил – нарушава конституцията, обвини Асен Василев

Служебният премиер Гълъб Донев и финансовата министърка Росица Велкова няма да се явят в парламента и днес, както поискаха от „Промяната“. Декларацията на ПП, с която кабинетът на президента да бъде задължен да внесе нов бюджет, бе подкрепена от БСП, ДБ и „Възраждане“ и мина. После от ПП настояха и премиерът лично да се яви, когато се коментира защо не си изпълнявал задълженията.

Бе дадена почивка, през която зам.-председателят на парламента Росен Желязков от ГЕРБ да им се обади и да ги покани.

Донев и Велкова обаче нямало да дойдат, а ще следят заседанието от разстояние, стана ясно при подновяване на заседанието на депутатите. Вчера НС прие на първо четене удължаване на тазгодишния бюджет, вместо внасянето на нов, като Донев настоя, че това е работа за следващ редовен кабинет. Така минимални заплати, пенсии и социални плащания остават замразени поне до март догодина, а вероятно и по-дълго.

Министерският съвет до такава степен се е самозабравил, че дори не дойдоха на заседанието. Смятат, че това държавата да има стабилен бюджет, е пожелателно. Трябва да има бюджет и да подсигурим стабилността на държавата за следващата година, обяви бившият финансов министър и вицепремиер Асен Василев.

За мен беше изключително абсурдно да гласуваме декларации дали служебното правителство си изпълнява задълженията или не. Кабинетът е решил, че е над конституцията и по този начин се изправяме пред прецедент. Абсурдно е което и да било правителство да не изпълнява конституционните си задължения. В историята това е първото правителство, което отказва да внесе бюджет, обяви пък депутатът от БСП Румен Гечев.

Няма как да се съгласим с удължаване на показателите от тази година. Ковид, инфлация, фирмите търсят нови доставки, скъп транспорт, безработица, война в Украйна – няма как да продължаваме с този бюджет за следваща година, посочи той.

След това прочете от трибуната показателите, които кабинетът е предоставил на всеки друг, но не и на българския парламент.

Велкова не е изпратила показателите на народните представители, те бяха огласени в различни интервюта, но до нас не достигнаха, обясни Гечев.

Кабинетът ни предлага да замразим преките чуждестранните инвестиции. Тук е заложена мизерия, изоставане на България по всички показатели. Може да позволи да се влачим на дъното и ще постави икономиката на страната ни на много ниско ниво, продължи той. И също призова настоятелно да се яви служебният премиер Гълъб Донев.

Дебатите по темата отнеха цялата сутрин. Утре за окончателно приемане трябва да влязат измененията в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина.