Гешев: МВР е в насипно състояние заради Рашков

0
172
Иван Гешев Снимка: Tribune

Върнахме се във времена, които смятахме за забравени, коментира главният прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев ще опита да компенсира закриването на Специализираната прокуратура. Това ще се случи със серия от обучения във всичките 28 прокуратури в цялата страната. Едно от първите обучения се провежда съвместно с Кралската прокуратура на „Цигов чарк“. Основен акцент в него е киберпрестъпността и начина на нейното противодействие. Гешев поясни, че закриването на Специализираната прокуратура е национална трагедия, защото връща страната ни 12 години назад, съобщава „24 часа“.

“Върнахме се във времена, които смятахме за забравени. Затова започва специализацията в 28-те окръжни прокуратури. След 12 години ще изграждаме наново специализация. Това е тъжно за българските граждани. За щастие имаме изключително добро взаимодействие с европейските ни партньори, в това число и с Великобритания. Експерименти, касаещи закриване на Специализираната прокуратура, които водят до бум на престъпността, в това число трафика на мигранти и на хора. Важно е да възстановим доколкото е възможно специализацията, но не на едно място, а на 28 различни окръжни прокуратури. Това е трудна задача. Съзнаваме, че ще е трудно, че ще имаме проблеми, че не е ефективен модел на работа, защото той бе отречен преди 12 години, но това е единствената възможност, която стои пред нас при тези трагични законодателни решения.

Закриването на Специализираната прокуратура беше “показен разстрел”, който доведе до бум на престъпността, до това да гоним мигрантите по улиците, да си играем на стражари и апаши вместо да имаме високо специализирана оперативна дейност, която да разкрие организираната престъпна група”, заяви Гешев.

Главният прокурор попита още колко организирани престъпни групи за трафик на хора и на мигранти е разкрило тази година МВР. И припомни, че Специализираната прокуратура е разкрила много.

“Факт е, че има огромни проблеми в МВР и министерството е в насипно състояние. Това обаче не е в резултат на този министър, а на предходния. Резултатът – МВР е дематериализирано. Няма как да има реален прогрес в борбата с престъпността без това основните институции, от които зависи тя, да са в добра кондиция. За съжаление в момента МВР е в трагично състояние, а именно МВР разкрива престъпленията.

За щастие съдебната власт е стабилна. Прокуратурата остава една от малкото стабилни институции в тази държава, но няма как съдебната власт и прокуратурата да отговорят адекватно на очакванията на българските граждани и да спрат този бум на престъпността без взаимодействие и без реална качествена работа от МВР и службите за сигурността”, категоричен е Гешев.

По думите му ще са нужни много години, за да бъдат възстановени експертният потенциал и професионализъм в МВР, съобщи БНТ.