И кметът на „Триадица“ от ПП/ДБ/СС критикува новата организация на движението около НДК

0
50
Димитър Божилов Снимка: фейсбук

От поста на Димитър Божилов във фейсбук става ясно, че от Столичната община са поискали мнението му за проекта на 10 май – десетина дни след началото на ремонта

Още един кмет на район в София се изказа против новата организация на движението около НДК и начина на въвеждането ѝ. Кметът на „Триадица“ Димитър Божилов, който спечели втори мандат с подкрепата на коалицията между „Продължаваме промяната-Демократична България“ и „Спаси София“, предложи промени в осъществяващия се от края на април проект и отново изтъкна проблема с комуникацията преди започването на ремонта. Добави и предложения за осигуряване на повече паркоместа за живеещите в района.

Същото направи преди десетина дни и кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков, който беше издигнат от същата коалиция, спечелила изборите в София.

Столичната община започна промените по булевардите „Патриарх Евтимий“, „Витоша“, „Скобелев“ и ул. „Фритьоф Нансен“. Те включват велоалея в рамките на пътното платно, обособяване на бус лента по бул. „Патриарх Евтимий“. Промяна на паркирането по него от косо на успоредно, а по бул. „Витоша“ то вече е косо, а лентите за движение са по една в посока. Ул. „Фритьоф Нансен“ трябва да стане двупосочна и по нея също има велоалея. Това доведе до намаляване на и без това нестигащите паркоместа в района, което е едно от притесненията на живеещите наоколо. Другият повод за протести е липсата на комуникация и обсъждане на промените.

От поста на Димитър Божилов във фейсбук става ясно, че от Столичната община са поискали мнението му за проекта на 10 май – десетина дни след началото на ремонта. Районният кмет е изпратил становището си на 16 май. В него се препотвърждава мнението на районната администрация по проекта от 2020 г.

В него се казва, че новата организация ще доведе до намаляване на паркоместата в района, както и до обществено недоволство. И в последното становище на Димитър Божилов, и в това от 2020 г. се посочва, че бус лентата по бул. „Патриарх Евтимий“ след бул. „Витоша“ е ненужна, тъй като тролеите, които минават от там, излизат от нея преди кръстовището на „Петте кьошета“, за да продължат по маршрутите си.

И кметът на „Триадица“, подобно на Трайчо Трайков на „Средец“ предлага платените места за паркиране в района на бул. „Патриарх Евтимий“ и НДК да бъдат запазени за живеещите там. Смята, че трябва да се намалят местата за служебен абонамент, тротинетки и електрически автомобили.

Освен това според Димитър Божилов велоалеята по бул. „Патриарх Евтимий“ трябва да е двупосочна и от страната на местата за паркиране, а не да е от двете страни на булеварда и в едната посока да е в съседство с бус лентата. Според него това би било по-безопасно решение.

„Не намерих велосипедист, който да е съблазнен от каране до гумите на тролей. Родителите на малки колоездачи директно ми заявиха, че велоалеята до бус линията не е окей и там няма да карат. Велоалеята може да бъде двупосочна и да е от другата страна, така че да се избегне контактната зона с тежкото превозно средство“, казва кметът на „Триадица“./Медиапул