МВР ще проверява за обемни багажи извън секциите, няма да евакуират при заплахи за бомби

0
14
Иван Демерджиев

Полицията ще охранява още от събота и няма как някой да постави взривно устройство

МВР ще проверява за обемни багажи извън секциите, няма да евакуират при заплахи. Това стана ясно на съвместен брифинг след срещата на вътрешния министър Иван Демерджиев и Централната избирателна комисия.

„Няма да има евакуация без реална опасност. Вярвам, че няма да стигнем до ситуация да се преустанови процесът на гласуване дори в една секция“. Това увери вътрешният министър Иван Демерджиев след среща с ЦИК по повод множеството сигнали за взривни устройства в училища, в които има избирателни секции.

„ЦИК съвместно с МВР ще положи всички възможни усилия изборният ден да протече спокойно, да няма прекъсване на гласуването и СИК да свършат своята работа, така че избирателният процес да премине без напрежение“, заяви шефката на комисията Камелия Нейкова.

„Касае се за хибридни атаки. Особеност е, че няма реална заплаха. В нито един случай не сме намирали предмет, който да има характеристиките на взривно устройство. От събота всички сгради ще са под охрана, хората спокойно да гласуват в неделя, няма да налагаме затрудняващи ги извънредни мерки“, увери Демерджиев.

Стана ясно, че вече са приети правила как да се процедира при подобни сигнали – полицията и службите ще преценяват какво да се прави при конкретните ситуации. Очаква се след седмица да не се стига и до освобождаване на ученици, ще се възстанови нормалната работа. Не се касае за реални заплахи и няма опасност от взривно устройство, подчерта отново министърът.

Само при реална опасност има вероятност от евакуация в изборния ден. „Предвид, че е обезпечен периметърът, хората ще са изведени само ако има реални данни. Това е само възможност, няма да има как някой да проникне в тях и да остави устройство“, смята Демерджиев.

Хора с обемни чанти ще бъдат проверявани дискретно, без да ги затруднява да гласуват. Това ще става извън помещенията за гласуване, дори извън сградата.

„Ще укажем на членовете на СИК-овете все пак да бъдат наблюдателни. Дамите влизат с чанти, има багаж. Трябва да са наблюдателни гражданите да не забравят своите багажи, за да не се създава предпоставки за напрежение в изборния ден“, добави Нейкова.

„Правилата, които сме предвидили, включват основно ангажиране на служители на МВР, така че не се налага някой друг да бъде специално инструктиран. Не очаквам никакви проблеми“, заяви Демерджиев. Комисиите ще разполагат с телефон на местните структури на МВР, на които да сигнализират, а помещенията, които не се ползват, ще бъдат запечатани.

До момента има 511 досъдебни производства за изборна търговия, цифрата нараства, защото и в момента се провеждат операции. 91 души са задържани към вчера. „Над 2.3 пъти е увеличен броят на образуваните дознания в сравнение с изборите през октомври – вече има над 500 сигнала. Явни сигнали има над 300“, каза министърът.