Само в Breaking.bg: Защо Доган е с охрана от НСО от 2009 година

И защо Сокола се крие като мишка в Сараите

0
354
доган
Ахмед Доган

Девет години крият стрелба срещу почетния председател на ДПС

Стефан Ташев

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган-Сокола е пазен от Националната служба за охрана-НСО от 2009 година заради заплахи и от България и от чужбина. Това стана ясно днес след отговор от службата на питане на вицепремиера Валери Сименов. Охраната на Сокола е толкова свръхтайно нещо, че дори и вицепремиер не може да бъде допуснат до тази тайна. А получава стандартни отговори. И то след един месец увъртания.

Какво се крие зад тази свръхсекретна операция по опазването на Ахмед Доган ?

Дали не е един истински опит за атентат, който става месец преди Сокола да получи държавна охрана ?

Обществото помни опита на Октай Енимехмедов да убие Доган на конференцията на ДПС в НДК на 19 януари 2013 години с газов пистолет, който засече. Тогава обаче почетният председател на ДПС беше с охрана от НСО, която обаче случайно или не „проспа“ промъкването на Енимехмедов до трибуната и се наложи Доган да се спасява сам.

доган
Опитът за атентат срещу Доган, извършен от Октай Енимехмедов.

Само, че хората не знаят, че това е не първият, а втори опит за убийство срещу Доган, твърдят източници от службите. Първият атентат е извършен по времето на кабинета на Тройната коалиция, с премиер Сергей Станишев. Нападението, извършено край т.нар. Сараи в Бояна, е пазено в дълбока тайна вече девет години.

доган
След атентата срещу него Доган не излиза от т.-нар. Сараи.

Инцидентът се разиграва в предпоследния месец на 2008 г, малко след потъналото и до днес в мистерия самоубийство на „мъжката секретарка“ на Ахмед Доган-Ахмед Емин.

Емин сложи или му сложиха край на живота на 17 октомври 2008 г.в Боянските Сараи, където като в дома на бос на мафията се решаваха и решават всички важни за държавата дела. МВР, прокуратурата и ДАНС замазаха скандала като обявиха случаят за самоубийство.

Дали заради смъртта на Емин или за нещо друго, но по-малко от месец след това Ахмед Доган получава сериозно предупреждение за живота си.

Това се случва в една мразовита утрин, когато джипът на председателя на ДПС излиза от Сараите в посока София на ул. „Стар Беловодски път“.

Няколко метра след убежището на Сокола по автомобила е открит автоматичен огън от близката горичка. Три куршума от автомат „Калашников“ се забиват в дясната задна врата на джипа, точно до мястото където седи Доган. Спасява го само, че автомобилът е брониран.

Стрелците изчезват в неизвестна посока и от тях няма следа и до ден днешен. Оцелелият, но силно уплашен, Доган е прибран спешно обратно в Сараите и повече не смее да си покаже носа навън.

Оттогава имението в Бояна, където се крие Сокола, се охранява денонощно от въоръжени гардове от НСО. Решението е взето в началото на 2009 г.

По закон то се взема от „тройка“-шефовете на НСО и ДАНС и главният секретар на МВР.

Тройката“ тогава е Димитър Димитров, шеф на НСО и доворено лице на президента Георги Първанов, Петко Сертов, председател на ДАНС и човек на Сергей Станишев и главният секретар на МВР тогава Павлин Димитров. Дотогава Сокола ползвал частна охрана. Още по времето на Румен Петков като вътрешен министър Сараите са обградени и пазени от жандармерията.

Покритият случай с атентата срещу Доган обаче има развитие, твърдят запознати.

На 15 март 2013 г., почти два месеца след неуспешния опит на Октай Енимехмедов да убие Доган с газов пистолет, в недовършен строеж на къща в Бояна е открит автомат„Калашников“ със заличени номера, пълен пълнител, заглушител и оптичен мерник.

доган
Намереният автомат в Бояна.

Строежът се намира на ул. „Владимир Димитров-Майстора“ в Бояна на 400 метра от Сараите. Според всички медии оръжието е трябвало да убие Борисов, току що подал оставка като министър-председател тогава. Но според хора от службите с това оръжие именно е стреляно по джипа на Доган пет години по-рано.

То е крито и е извадено умишлено именно когато падна кабинетът на ГЕРБ, смятат криминалисти. Дали е правена експертиза на това оръжие и сравнявано ли са пораженията върху джипа на Доган с изстрели от този автомат, остава загадка.

След атентата на службите експресно е наредено да се открие стрелецът и най-вече поръчителят на атаката. Първоначално се работи по версията, че поръчител е хазартен бос, с добри връзки в политиката и спорта. С него Доган е бил в конфликт по това време. Тази следа обаче е изоставена поради липса на доказателства. И пазеното в тайна разследване не стига до никъде.

От деня на покушението Ахмед Доган повече не излиза от Сараите.

Според запознати има две версии за стрелбата по Доган. Според първата атентатът срещу него е бил за сплашване и затова изпълнителите се стреляли по вратите на джипа на Сокола, а не са искали да го убиват.

Втората е, че това е било постановка лидерът на ДПС да бъде „опакован” с охрана от НСО, за да бъде първо сплашен и да се съгласи с държавните гардове, като по този начин бъде контролирана всяка негова стъпка.

Същото се случи с неговия наследник Лютви Местан. През август 2013 г. , по времето на правителството на Пламен Орешарски в Главна дирекция „Криминална полиция” се получава анонимен сигнал, че се готви покушение срещу Местан, чиято партия е част от управляващата коалиция заедно с БСП и „Атака”. Анонимният автор посочва, че бившият депутат от ДПС Касим Дал, преминал в Реформаторския блок, организира убийството на Лютви Местан и депутата Делян Пеевски.

доган
Лютви Местан с охрана от НСО.

Като съорганизатор на зловещото престъпление е посочен ходжата на Сърница Саид Мутлу, подсъдим по първия процес за радикален ислям у нас.

Авторът на сигнала, не дава подробности как Касим Дал и Мутлу ще организират убийството на Местан и Пеевски, посочен в сигнала като „Прасето”.

Независимо, че сигналът не е проверен и е повече от съмнителен, „тройката”- главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, шефът на НСО Ангел Антонов и председателят на ДАНС Владимир Писанчев, все доверени лица на Делян Пеевски, светкавично решават на Местан и техният покровител да се сложи охрана. Пеевски отказва с мотива, че има лични гардове, но Местан няма избор и е „опакован” от службите, които следят всяка негова крачка. По случая с „убийството” на двамата се използват СРС-та срещу Касим Дал, определени като „незаконни” от Бюрото за контрол на СРС.

Политическите опоненти на ДПС и Ахмед Доган също били нарочвани от службите за сигурност, че искат да го ликвидират. Така ченгетата по най-лесния начин са се саморазправяли с тях. Пред 41-то НС премиерът Бойко Борисов дава информация за заплахите срещу Доган след запитване на Иван Костов. Борисов казва: „От 2006 до 2011 г. са получени 12 сигнала за заплахи за ликвидиране на Ахмед Доган. Сигналите са изпратени до съответните поделения на МВР и ДАНС за взимане на отношение.

Един от тях е, че има издадена смъртна присъда от Турска демократическа партия с лидер Адем Кенан-Ахмед Доган отказва охрана. Сигналът е получен от ДАНС.

През 2005 г. е получена информация за създаване на бойна група в Истанбул с цел ликвидиране на Ахмед Доган, подкрепяна от отцепили се лидери на ДПС в България.

Нито един от тези сигнали не е доказан. Но държавата продължава да плаща за охраната на оттеглилия се от политиката Сокол.

Докога ? Остава да видим.