Какво стана с проверката за частните партита в почивните бази на МВР? Или как хората на Рашков купонясваха в Китен и Боровец

0
1133
Почивната база на МВР в Китен. СНИМКА: ФЕЙСБУК

„Скелетите от гардероба“ на бившия комунистически следовател май затрупаха Демерджиев

Стефан Ташев

Изминаха два месеца и половина от началото на проверката в почивните бази на МВР, използвани по времето на Бойко Рашков за частни партита с държавни пари според наследника му Иван Демерджиев. Именно той разпореди тази проверка в началото на август, когато пое поста. Тогава Демерджиев бе възмутен, че в почивните бази на МВР са се вихрели частни купони, като дори са канени хора, които не са служители на ведомството. Той назначи проверка. Но два месеца по-късно резултати от нея няма.

През септември стана ясно, че управителите на почивните бази на МВР в Боровец и Долна баня Георги Кишишев и Нина Матрачийска са уволнени заради въпросните частни партита. Но нищо повече.

Скандалът се разрази след като служебният вътрешен министър отстрани от поста шефката на Дирекция „Управление на собствеността и социални дейности“-ДУССД-МВР Тина Тодорова. Тодорова идва в МВР с протекциите на дясната ръка на вътрешния министър-зам.-министър Таня Райчева.

Тодорова преди това е работила в Държавен Фонд „Земеделие“. По образование е строителен инженер – без управленски опит по линия на материално-техническото осигуряване на структурите на МВР. Райчева пък отговаряше именно за обществените поръчки. Рашков тръгна публично да брани Тодорова, която уж била външен човек на системата и трябвало да унищожи „гнездото на корупцията в МВР“.

Вместо това двойката Тодорова-Райчева провали обществените поръчки в МВР, остави граничните полицаи без автомобили,  униформените в цялата страна бяха принудени сами да си шият униформи и да си купуват обувки, както и, че оставиха полицейските коли без застраховки.

Резултатите от проверката за почивните бази не се обявяват, но тихомълком в ДУССД-МВР повечето замесени в скандала вече са уволнени, научи Breaking.bg. Според неофициална информация става дума за над 15 души. Първо бе отстранена Тина Тодорова, последва я личният й шофьор, издигнат до началник на сектор  „Автотранспорт“ в дирекцията Иво Велев. След това са освободени всички от сектор „Почивно дело“ и Анеса Велева, главен счетоводител на дирекцията.

Според запознати Велева е освободена, защото е празнувала абитуриентския бал на сина си в почивната станция „Къпина“ на МВР в Боровец. Това е служителката за която Рашков обясняваше, че е искала разрешение и си е платила на цени за външни хора. Дали това е така? Ръководството на МВР мълчи.

Почивната база на МВР в Боровец.

Вчера е уволнена и зам.-директорката на ДУССД-МВР Ася Аспарухова, научи Breaking.bg.

Основният скандал за ползването на почивните бази на министерството за частни партита е заради Тина Тодорова.

Както Breaking.bg писа на 10 септември 2022 година със заповед на Рашков тя  се командирова няколко съботи и недели – уж за проверка през лятото в морските и планински почивни бази на МВР. А всъщност, за да организира празнуване на рождения си ден в почивната база на МВР „Зеленика“ в Китен. Който е бил през месец юли тази година. На какви цени е платен купона? За външни лица или за служители на МВР след като е организиран за шефката на ДУССД-МВР, под чието ръководство за въпросните почивни станции на министерството? Била ли е на купона зам.-министър Таня Райчева? А самият Бойко Рашков?

Затова ръководството на МВР мълчи. Май „скелетите в гардероба“ на Рашков затиснаха служебния министър Демерджиев. И той спря да говори.