Съдът остави без разглеждане исканията за одобрение на претърсванията и изземванията по делото на Борисов

0
110

Прокурорът сам е приел, че действията на полицаите са опорочени и те нямат нужда от съдебно одобрение, пише в определението си съдия Вера Чочкова

Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от Софийската градска прокуратура искания за съдебна санкция на претърсванията и изземванията от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов, съобщиха от съда.

В исканията изрично се твърди, че действията, за които следва да се упражни съдебен контрол, са незаконосъобразни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган.

В досъдебното производство прокурорът е единственият орган по ръководството на разследването, поради което констатацията му за незаконосъобразност на конкретни действия, извършени от разследващия орган, е в рамките на неговата компетентност и не се нуждае от съдебно одобрение. Доколкото в настоящото производство, прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо, пише в определението си съдия Вера Чочкова.

Тя замени съдия Тони Гетов, който си направи самоотвод.