Янков и Жаблянов бойкотират вота за лидер на БСП, винят Нинова в манипулации

0
34
Красимир Янков /вляво/ и Валери Жаблянов Снимка: фейсбук

Двамата призоваха и другите опоненти да се оттеглят, а решението да вземе конгресът

Напрежението в червените редици само 4 дни преди вътрешнопартийния вот продължава да расте.

Двама от кандидатите в партийното състезание за лидер на БСП се оттеглиха от борбата в знак на протест срещу манипулациите на ръководството. Това заявиха Красимир Янков и Валери Жаблянов в обща декларация до медиите.

Те призоваха и останалите кандидати за председателския пост да се оттеглят от вътрешнопартийния избор, съобщава DarikNews.

По неофициална информация апела им е възможно да последва Георги Тодоров, но засега Кирил Добрев няма намерение да се отказва от състезанието.

Янков и Жаблянов няма да участват и в срещата с актива на БСП – София, тази вечер в НДК, нито пък в тази с пловдивските социалисти.

„Във връзка с насрочения днес дебат от Софийската партийна организация между кандидатите за председател на БСП заявяваме, че няма да вземем участие в събитието, както и ще отклоним поканата от пловдивските социалисти за аналогична среща-дебат.

Оттегляме се от участие в кампанията и заявяваме, че исканията, които поставихме в писмо до Националния съвет, Изпълнителното бюро и ЦКПИ на 1 септември, не бяха удовлетворени. Създадената организация е предпоставка за груби манипулации на процедурата по изборите и подмяна на действителния резултат.

Неучастието на Корнелия Нинова в тези дебати е демонстрация на високомерното отношение към останалите кандидати“, се посочва в декларацията им.

„Това е и обида към членовете на партията, които очакваха кампанията да бъде представяне на идеи и платформи, а не сепаративни срещи с инициативни комитети.
Призоваваме за неучастие в предстоящия избор, с което да дадем ясен знак за отношението си към опорочената процедура. Конгресът е нашият висш партиен орган, който трябва да намери решение за създалата се ситуация“, категорични са двамата социалисти.

Соцлидерката Корнелия Нинова преди дни обяви, че има срещи в Ямбол и Бургас, поради което няма да участва в дискусията, организирана с петимата претенденти от лидера на БСП – София, Калоян Паргов. Жаблянов и Янков публикуваха декларацията си и във фейсбук.