Делян Добрев: „Промяната“ е ощетила обществото с покупките на газ, някой трябва да поеме отговорност

0
109
оставка
Делян Добрев

Няма газ – нито за хората, нита за бизнеса

Няма газ – нито за хората, нита за бизнеса. До тук се стигна заради посредниците и действията на правителството на Кирил Петков. Това коментира пред БНТ бившият енергиен министър Делян Добрев.

Той показа документи и фактури, които показват, че сключените договори са за руски газ. Добрев изчисли, че ощетяването е със 180 милиона евро.

Тези пари отново са за руски газ. Близо 200 милиона повече сме платил, заради посредници. Сигурно е, че обществото е ощетено, някой трябва да поеме отговорност“, категорично заяви той.

Дори и със седемте танкера на нас пак не ни достигаше газ“, обясни още Добрев и посочи, че това става ясно и от доклад на БЕХ.

Не разбирам решението да се откажем от газ, от танкерите. Имам въпрос към Промяната – как се купува газ, без да е уредено разтоварването?! Според мен е нарочно, за да вървят схемите през посредниците. Промяната трябваше да запазят още март месец слотове за разтоварване в Гърция. Можеше дори да си нагнетим газ“, посочи бившият енергиен министър.

Той коментира, че и единият танкер, който беше закупен от служебното правителство за октомври е взет от същия посредник МЕТ.

Оправданията с ГЕРБ не вървят. Ние не управляваме вече година и половина. При ГЕРБ цената на тока беше 70 лв., а за утре цената е над 1500 лв. ГЕРБ ли я повиши?!“, коментира той.

На въпрос какво биха направили от партията, ако бяха в тази ситуация, бяха управляващи, той отговори следното:

Ако ГЕРБ беше на власт – още март месец първото, което щяхме да направим е запазим слотове. След това щяхме да обявим търг за цялото количество, което ни е необходимо. За толкова танкера, колкото са ни необходими.“

Сега има опасност – не стига, че сме платили в пъти по-скъп руски газ, но ако ни заведат арбитраж, а те ще го направят, ще трябва да платим и газ, който не сме консумирали“, завърши той.