Началникът на кабинета на Минеков – замесен в изложба с фалшиви картини

0
577
Велислав Минеков

Изкуствоведът Борис Данаилов беше един от организаторите на скандална изложба преди 2 години

Изкуствоведът Борис Данаилов е началник на кабинета на министъра на културата проф. Велислав Минеков, стана ясно преди дни. Преди години името му бе замесено в организацията на скандална изложба с фалшиви картини в столичната галерия „Структура”, припомня „Трибюн“.

Близо 10 фалшиви картини бяха разкрити от експерти през 2019. Оказа се, че фалшификатите дори не са добри.

Борис Данаилов Снимка: 24 часа

Експозицията „Модернизъм и Авангард. Българската перспектива” беше открита на 30 май 2019 г. с цел да покаже колекцията на бизнесмена Николай Неделчев, която включва около 100 „произведения” на автори с български произход, работили в различни посоки на модернизма.

Един от най-големите наши експерти по модернизъм – доц. Ружа Маринска, разкри първа в интервю, че голяма част от включените в изложбата произведения не са автентични.

След злополучната изложба остана открит въпросът знаели ли са изкуствоведите, подредили изложбата, сред които е и Борис Данаилов, в какво се забъркват. Тяхната експертност и елементарна етичност бяха поставени под съмнение, както и това дали замесените „експерти“ следва да продължат да представят изкуството ни и неговата история, пише „Трибюн“.