Нинова забрани на мобилните оператори да вдигат цените

0
71
нинова
Корнелия Нинова

Използват нелоялна търговска практика, мотивира се министърката

Комисията за защита на потребителите се произнесе, че намерението за повишаване на цената на услугите на мобилните оператори представлява нелоялна търговска практика. И днес издаваме заповед, с която я забраняваме. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

„Практиката е нелоялна, защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат два пъти цената. Те искат да го направят за 2020 и за 2021 накуп през януари или февруари, когато излезе индексът на НСИ и да се отрази във фактурите за февруари“, подчерта още Нинова. „От днес ще има акт на органа, с който тази нелоялна търговска практика се забранява. Предупреждаваме операторите, че ако го направят, ще наложим всички механизми и законови похвати, с които да не допуснем поскъпването“, категорична бе министърката.

По думите й възможните санкции, които може да наложи държавата, са глоба в размер от 1000 до 30 хил. лева. „Но ако трябва, ще се обърнем и към съда, за да не разреши поскъпването“, предупреди още Корнелия Нинова.