Русия: Камионът с бомбата е тръгнал от Одеса и е влязъл в България през Русе

0
113
Снимка: кадър

Осем души са задържани за атентата срещу Кримския мост

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) твърди, че бомбата е изпратена в началото на август от Украйна за България. Това сочат резултатите от разследването на експлозията на Кримския мост, в което продължава да присъства „българската следа“. За „мозък“ на операцията е обявен ръководителят на Службата за военно разузнаване на Украйна (СВР) Кирил Буданов.

Идентифицирани са и дванадесет участници в атентата, осем от които са задържани, съобщи агенция ТАСС.

Бомбата е замаскирана в ролки от строително полиетиленово фолио върху 22 палета с общо тегло 22,77 тона и е изпратена от пристанище Одеса до Русе в България в началото на август по договор № 02/08/2022 между „Транслогистик УА“ ООД (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе), а оттам по море до грузинското пристанище Поти.

„В организирането на превоза на товара от България до пристанище Поти (Грузия) и след това до Армения са участвали Украинските граждани Михаил Владимирович Цюркало, роден през 1975 г., Денис Олегович Ковач, роден през 1979 г., Роман Иванович Соломко, роден през 1971 г., грузинският гражданин Сандро Иносаридзе, брокер на име „Леван“, и арменският гражданин Артур Терчанян, роден през 1985 г., „, се казва в доклада.

След това товарът е обмитен в Армения (Ереван), където са подменени документите и е сменен изпращачът на товара. След това камионът се връща в Грузия и оттам, след митническо оформяне по правилата на Евразийския съюз, влиза в Русия.

В склад близо до Армавир бомбата е разтоварена и са издадени нови документи, като получател става фиктивна компания в Крим. Това става на 7 октомври „със съдействието на Р. Соломко, гражданина на Украйна Владимир Василиевич Злоб, роден през 1987 г., и още петима идентифицирани руски граждани.

Същия ден палетите са натоварени в камиона на вече известния Махир Юсубов, „който заминава за Симферопол, а на 8 октомври 2022 г. в 06:03 ч., докато пътува по Кримския мост, е извършено взривяване“.

„Контролът върху движението на товара по целия маршрут и контактите с участниците в престъпната схема на превоза се осъществяват от служител на Службата за държавна сигурност на Украйна, който се представя като „Иван Иванович“, използващ за координация както виртуален анонимен номер, закупен в интернет и регистриран на името на украинския гражданин Сергей Владимирович Андрейченко, жител на Кременчуг, роден през 1988 г.“, – твърдят от ФСБ.