Стефан Янев: Не се виждам като премиер, не ми е детската мечта

0
30
Стефан Янев Снимка: Капитал

Да пожелаем успех на ГЕРБ и да върнат мандата изпълнен, заяви лидерът на „Български възход“

„В този момент единственото, което можем да кажем, е да пожелаем успех на ГЕРБ да върнат мандата изпълнен. От гледна точка на нашата парламентарна група декларирам, че ние сме готови за диалог по конкретни политики, ако, разбира се, бъдем поканени за този диалог“. Това обяви лидерът на „Български възход“ Стефан Янев след анонса на президента Румен Радев, че ще връчи първия проучвателен мандат в понеделник, 5 декември.

„Оттам нататък за какво сме готови в персонален план е рано да се говори. Няма такива разговори, няма такива предложения. Така че, нека не бързаме и да говорим неща, които може да са интересни, но не са реални“, бе отговорът му на въпрос дали е поканен за министър-председател с първия мандат.

Попитан дали е реалистично да станем свидетели на правителство на малцинството още с първия мандат, той отговори така:

„На всичко можем да станем свидетели, ако е договорено на принципа – „Всичко е договорено, когато всичко е договорено“. Така че нека да дадем възможност на хората, които ще работят конкретно по темата да имат спокойствие, да имат възможност да си направят необходимия диалог, необходимите консултации, както в собствената си група, на ГЕРБ-СДС, така и с другите партии, представени в парламента, с които искат да разговарят, което им е право“.

На въпрос дали го притеснява да застане зад мандат на ГЕРБ предвид обвиненията от страна на ПП и ДБ, че „хартиената коалиция“ и „мафия“ ще съставят такъв, Янев бе категоричен:

„Не приемам този тип говорене. Превърнахме го в национален спорт да се сочим с пръст и да се обвиняваме в какво ли не. Аз мафия не виждам! Това, че различните парламентарни групи имат различен дневен ред и гласуват по различен начин, предполагам, може да се обясни лесно с нормалния живот на парламента. Нормално е партиите да имат различни виждания по различни въпроси. По никакъв начин не искам да свързвам тематичните коалиции, които в един или друг момент се явяват по различни въпроси, с нещо, което е постоянно и което би определило политиката и основния приоритет за дейност на този парламент в близките месеци. Според мен всички опции са отворени. В крайна сметка ние сме изпратени от българските избиратели тук да търсим начин за диалог и взаимодействие и се стремим това да правим“.

Янев отново обяви, че ако се стигне до трети мандат, който „Български възход“ да получи, то формулата ще бъде с цел най-широко съгласие от 160+ депутати. „Аз не се виждам като премиер с никой мандат, защото не съм влязъл в политиката заради това. Не ми е детската мечта“.