Какво е системата „ХАВАЛА“ по която са легализирани пари на терористи у нас ?

През нея се финансира ИДИЛ

0
4472
терористи
Новите джихадисти са млади хора, вербувани в интернет.

Това е древната арабска парична система, взаимствана от Тамплиерите

Стефан Ташев

Специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС и ГДБОП, удари международна мрежа за пране и легализиране на пари от терористични организации в България. При мащабната спецоперация от днес вСофия,Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч са арестувани 43-ма души.

Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на Република България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. Метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група. Какво е методът „ХАВАЛА“ ?

Това е древна арабска система за разплащане, взаимствана по-късно от рицарите-тамплиери, известни като първите банкери на Средновековието.

Сега „ХАВАЛА“ се използва за финансиране на терористи.

Хавала“ означава „превеждам“, „телеграфирам“ – на арабския банков жаргон.

Системата е известна и с други названия: „Фей-Чиен“ /Китай/, „Хунди“ /Индия/, „Падала“ /Филипините/,“Фей Куан“ /Тайланд/ и пр. Използува се масово от имигрантските общности в Америка, Европа и Близкия Изток, които изпращат парични средства в своите страни.

ХАВАЛА“ е система, която се използува по принцип за препращане на законни средства, но нейната анонимност и минимална документация я правят много удобна и за злоупотреби от страна на криминални елементи и терористи.

Привлекателността на този начин се крие в неговата икономичност. Да събереш няколко превода на отделни хора и да ги изпратиш като един в дадено място намалява значително трансферните такси и за стопанина на сумата и за посредника. Тя действа още и много по-оперативно, благодарение отсъствието на бюрократични пречки и простотата на механизма – поръчките се осъществяват чрез телефон, факс или електронна поща, а „живите пари“ се предават твърде често направо на адресанта.

По-евтина, по-оперативна, надеждна, удобна, освободена от строгия контрол при официалните парични преводи, „ХАВАЛА“ се предпочита от мнозина. Според банкери в Пакистан по такива канали в страната им са постъпили 2 – 3 милиарда долара, част от които са попаднали при терористи, а легалните акции през техните банки са били едва 1 милиард.

Огромна част от нелегалните пари в света циркулират като кеш. Но прехвърлянето на тези пари е много затруднено, защото наркодилърите и спонсорите на терора са принудени да работят с дребни банкноти. Отказвайки се и от тази възможност – пряко пренасяне на парите, престъпният свят се ориентира почти изцяло към „ХАВАЛА“, една система обширна като океана и поради това позволяваща да се укрият в глъбините му.

Преведено на по прост език „ХАВАЛА“ започна да се използва през 2104-2015 г у нас при огромния мигрантски поток към Западна Европа през България. Как работи на Балканите „ХАВАЛА“ ?

По неофициални данни всеки мигрант плаща между 2500 и 3000 евро да бъде изведен от лагера край сирийската граница и закаран до българската или гръцката бразда. След това допълнително се плаща на нашите цигани по 700-800 евро на човек, за да бъдат преведени през България в Сърбия.

Нелегалният имигрант е пращан при посредник да речем в Одрин или Истанбул. На него той внася 10 000 евро и получава документ-подобно на сертификат. Посредникът, нещо като нелегален банкер или касиер, му казва кого да търси като пристигне в Германия или Швейцария. Това е посредникът от другата страна. Срещу сертификатът или честната дума той дава десетте хиляди евра на пристигналият там имигрант срещу 1 % комисионна.

Тези транзакции нямат нищо общо със световната финансова система, непроследими са и за тях не се плащат данъци и такси. По система „ХАВАЛА“ трафикантите на хора складират парите си в Швейцария. По същия канал в двете посоки текат и милионите за Ислямска държава, сочат данните на спецслужбите. „ХАВАЛА“, основана на честна дума и законите на шериата, е непробиваема за външни хора.