Антикорупционната комисия е запорирала имот на хазартния бос Васил Божков-Черепа във Франция

0
140
Васил Божков

Това е първият случай на възбранен от КПКОНПИ имот на българин в чужбина

Антикорупционната комисия е запорирала имот на хазартния бос Васил Божков – Черепа във Франция.

Това е първият случай на възбранен от КПКОНПИ имот на българин в чужбина.

До това се е станало след решение и на Софийския градски съд, обясни пред БТА заместник-председателят на комисията Антон Славчев.

Недвижимият имот представлява индивидуализирани обекти от комплекс – жилищна сграда и е предмет по гражданско дело за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Пазарната му стойност е в размер на 2 611 228,63 лв.“, каза още Славчев.

По думите му процедурата е протекла паралелно у нас и в Република Франция, като съгласно френското законодателство е проведено специално производства, според техния Граждански изпълнителен кодекс. То се ръководи от нотариус.

В рамките на това производство е потвърдена законосъобразността и правилността на мярката и е постановено вписването ѝ в Парижката служба по регистрация на ипотеки/възбрани.

В ход са няколко идентични процедури в Гърция, Испания и Германия. На този етап повече данни не могат да бъдат дадени, защото рискуваме лицата, срещу които сме предприели тези действия, за вземат необходимите мерки“, обясни още Антон Славчев.